Nytt bråk mellom eritreiske grupper – politiet brukte tåregass

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. november 2023 | 19:34

I september var det Bergen som var åsted for grupper av hhv regimetro og regimekritiske eritreere so barket sammen i Bergen. Lørdag var det Kristiansand sin tur.

Festen var flyttet ut av byen etter anmodning fra politiet, men det var ikke nok

Flere demonstranter møtte opp utenfor Randesund bydelshus på Søm der festen ble arrangert, skriver NRK.

Politiet hadde satt opp sperringer, men det ble veltet. Politiet svarte med å bruke tåregass.

Politiet har sperret en vei. En gruppe personer hadde forskanset seg i en blokk i nærheten. De har gitt uttrykk for at de vil inn i lokalet der det arrangementet skulle avholdes.

Politiet er tilstede med betydelige ressurser, skriver de på X

I en pressemelding utdyper politiet.

– Politiet var kjent med at dette kunne oppstå og har vært raskt tilstede med betydelige ressurser for å håndtere situasjonen. Politiets primæroppgave er at arrangementet ikke forårsaker fare for liv, helse og sikkerhet for publikum og involverte, sier stabssjef Vidar Arnesen i Agder politidistrikt.

Politiet jobber med å få oversikt og kontroll over situasjonen.

– Det er en alvorlig hendelse og fortsatt uavklart. Vi ber om forståelse for at vi nå arbeider på stedet og prioriterer å komme tilbake med mer informasjon så raskt vi kan. Politiet ber publikum om å trekke unna området rundt Randesund bydelshus. Politiet får bistand fra nasjonale bistandsressurser og politi fra nabodistrikter, og tar situasjonen på største alvor, sier Arnesen.

I forkant av lørdagens arrangementet hadde politiet mottatt informasjon som har indikert at det kunne bli ordensmessige utfordringer i forbindelse med en pågående konflikt i deler av det eritreiske miljøet.  

– Vi har nulltoleranse for vold i byen vår, og aksepterer ikke gatekamper og ordensforstyrrelser slik vi har sett fra andre byer. Politiets primæroppgave er at arrangementet ikke forårsaker fare for liv, helse og sikkerhet for publikum og involverte. Straffbare forhold vil bli fulgt opp av politiet og kan få konsekvenser for de involverte, sier stabssjefen.

Agder politidistrikt har med Kristiansand kommune forberedt seg for flere scenarioer før arrangementet, og har iverksatt en rekke forebyggende tiltak i forkant.

– Trygghet for innbyggerne i Agder settes veldig høyt og vi gjør alt vi kan for å ivareta denne. Vi har ingen informasjon som tilsier at konflikten mellom disse to partene vil rettes seg mot utenforstående og publikum, sier Arnesen.

mest lest