Har elbiler eller bensinbiler mest problemer?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. desember 2023 | 11:16

Det anerkjente amerikanske forbrukermagasinet Consumer Reports har nylig publisert en omfattende vurdering av påliteligheten til ulike biler.

Denne rangeringen er basert på omfattende data samlet fra over 300 000 biler produsert i tidsrommet mellom 2000 og 2024. Bilens eiere har rapportert om en rekke problemer, fra bremser som skriker til problemer med girkassen, motoren og batteriet.

Consumer Reports har nøye sammenlignet disse dataene med egne tester på kjørebane, spørreundersøkelser og informasjon om sikkerheten til bilmerker fra hele verden. Av totalt 20 forskjellige problemer som ble undersøkt, viser resultatene at biler med forbrenningsmotor i gjennomsnitt opplever 17 av dem, mens elbiler opplever 12.

Men disse tallene ikke forteller hele historien. Til tross for at elbiler ser ut til å ha færre forskjellige typer problemer, er det en tendens til at eiere av elbiler opplever de enkelte feilene oftere, faktisk mye oftere.

Rapporten viser at elbiler har hele 79 prosent flere vedlikeholdsproblemer sammenlignet med bensin- og dieselbiler. Dette gjelder spesielt problemer knyttet til lading, batteri og motor.

Bileiere, inkludert de som eier modeller som Kia Niro EV, Hyundai Ioniq 5 og Volkswagen ID.4, har dokumentert noen av de nevnte problemene.

I henhold til rangeringen fra Consumer Reports er de mest pålitelige elbilene Toyota bZ4X, Subaru Solterra og BMW i4. Når det gjelder bensin- og dieselbiler, topper Lexus, Toyota og Mini listen.

Tesla, som er verdens mest solgte elbilmerke, ligger imidlertid midt på rangeringen. Tesla-eiere har rapportert om en rekke produksjonskvalitetsproblemer, inkludert ujevn lakk, skadede lister, dørhåndtak som ikke fungerer og problemer med bagasjeromslukking.

Ifølge rapporten fra Consumer Reports er hybridbiler de mest pålitelige blant alle drivstoffalternativene, inkludert elbiler, bensin- og dieselbiler, samt ladbare hybridbiler.

Dette fenomenet kan forklares ved at hybridteknologien har eksistert på markedet lengre enn elbiler, ifølge Consumer Reports.

mest lest