Den 11. desember bikket strømprisen rekordhøye 13,17 kroner kilowattimen (kWh).
– De prisene som er i morgen, er helt hinsides. Jeg skjønner veldig godt at folk reagerer, for det er en helt jævlig situasjon, sa energiminister Terje Aasland (Ap) til NTB.
Mange pekte på de to store kraftkablene til England og Tyskland som årsak. For når det ikke blåser på kontinentet, blir det heller ikke noe vindkraft.
Dermed suges det kraftoverskudd fra Norge til Europa, og prisene også hos oss går opp.
Men investor Øystein Stray Spetalen pekte på markedsmanipulasjon.
Ifølge Spetalen er det spekulanter som driver prisene opp gjennom såkalt «frontrunning».
Han beskrev dette som en strategi hvor store mengder strøm kjøpes opp for å skape knapphet, før den selges igjen til skyhøye priser. At tilbud og etterspørsel manipuleres.
Dette kommer spekulantene til gode, på bekostning av norske forbrukere som tynes mest mulig.
– De tjener enormt med penger, sier han til Dagbladet, og forklarer at det er tradingselskaper fra europeiske land som Danmark og Tyskland som står bak.
«Kutt de føkkings kablene», var Spetalens kraftsalve.
Kraftprodusenter mistenkes
Nå undersøker tyske myndigheter om tyske og britiske kraftprodusenter manipulerte tilbud og etterspørsel, skriver Bloomberg.
Til tross for ekstremt høye strømpriser hadde Tyskland tilstrekkelig produksjonskapasitet tilgjengelig på den aktuelle dagen.
Ifølge den tyske reguleringsmyndigheten ble reservekraftverk heller ikke tatt i bruk i de dyreste timene, noe som har vekket mistanke om mulig manipulasjon fra kraftselskapenes side.
Flere aktører spekulerer nå i om kraftselskaper kan ha holdt tilbake reservekapasitet for å øke prisene kunstig.
Tenketanken Agora Energiewende uttalte til Bloomberg at dataene viser et «betydelig avvik mellom rapportert tilgjengelig kapasitet og faktisk produksjon fra kull- og gasskraftverk.»
Selskapene avviser anklagene
Det tyske energiselskapet RWE avviser påstandene og sier at de ikke hadde mulighet til å tilby mer strøm til markedet. EnBW Energie Baden-Wuerttemberg deler denne oppfatningen og hevder at anklagene er ubegrunnede.
Andre store aktører som Vattenfall, Uniper og LEAG, som driver flere betydelige brunkullkraftverk i Øst-Tyskland, har så langt ikke kommentert saken overfor Bloomberg.
Store inntekter for noen kraftverk
Ifølge Bloomberg oppnådde enkelte gasskraftverk betydelige inntekter på kort tid den aktuelle dagen. South Humber Bank tjente over 1,1 millioner pund på rundt to timers drift, mens Rye House fikk en inntekt på rundt 1,5 millioner pund for 3,5 timer.
Det hevdes at enkelte selskaper meldte om planlagte produksjonsstans før etterspørselstoppen, for deretter å tilby strøm til en betydelig høyere pris – en strategi som kan ha skapt en kunstig mangel i markedet.
iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal
Javier Mileis økonomiske revolusjon: Fra krise til optimisme på bare ett år (+)