NRK: Jacobsen tok til orde for Russland-retur i IOC-møte

Avatar photo
Publisert 26. januar 2023 | 22:59

«Det store flertallet» av utøverrepresentantene mener angivelig at Russland og Belarus skal få returnere til internasjonale konkurranser.

Den norske utøverkomiteens leder, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, skal ha tatt til orde for inkludering av russiske og belarusiske utøvere under et møte med Den internasjonale olympiske komité. Det skal NRK ha fått opplyst fra flere kilder.

På et møte med Den internasjonale olympiske komité (IOC) delte lederen av den norske utøverkomiteen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, sine synspunkter på vegne av komiteen.

Utøverkomiteen representerer interessene og synspunktene til eliteutøvere som driver idrett organisert av idrettslag og særforbund i Norges idrettsforbund.

Jacobsen skal der ha anerkjent utfordringene krigens brutalitet skaper i idrettsverdenen, men samtidig gitt uttrykk for at utøvere ikke skal ekskluderes på bakgrunn av hvilket pass de har. Det opplyser flere kilder.

De fleste vil ha Russland og Belarus tilbake

I går kom IOC med en uttalelse hvor de hevdet at «det store flertallet» av utøverrepresentantene ønsker at Russland og Belarus skal returnere til internasjonale konkurranser.

NRK skriver at de gjentatte ganger har forsøkt å komme i kontakt med Astrid Uhrenholdt Jacobsen. De øvrige medlemmene i utøverkomiteen henviser til Jacobsen.

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson deler oppfatningen om at den norske utøverkomiteen er blant det store flertallet som ønsker Russland og Belarus tilbake, skriver NRK.

Han forteller også at det virket å være enighet rundt på IOC-møtene om at de må finne en vei tilbake som nøytrale utøvere.

Svensken hevder det var enkelte som funderte på hvordan det skulle gjennomføres, men inntrykket var likevel krystallklart.

Samuelsson var ikke enig i at Russerne skulle tas inn i varmen igjen.

– Vi ga uttrykk for at vi ikke syntes de skal være velkommen tilbake. Vi snakket om den olympiske freden som er brutt tre ganger, alle ganger av Russland. Det er kun Russland som har brutt den. Skal den finnes så må det være konsekvenser. De brøt den i 2008, 2014 og nå i 2022, sier han til NRK.

Les også: Klimaengasjert milliardær fløy privatfly til Milano

Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) har tidligere sagt at de vil følge IOC sine avgjørelser om utestengelse av russiske og belarusiske.

NISO er fagforening for omtrent 1500 medlemmer fordelt på håndball, fotball, ishockey og individuelle idretter. Lederen deres, Erlend Hanstveit, mener det er et farlig signal IOC sender ut når de åpner opp for russisk og belarusisk deltakelse.

– Vi er veldig kritisk til de signalene som nå kommer. Jeg ser ingen endring i grunnlaget som ligger i avgjørelsen som ble tatt etter at Russland invaderte Ukraina. Krigen raser for fullt og vi ser ingen grunn til at den avgjørelsen skal rokkes ved, sier Hanstveit til NRK.

Tidligere NRK-journalist mener Arbeiderpartiet er en «fiende av folket»

mest lest