De fleste har opplevd den frustrerende følelsen av å ikke få sove om natten.
En av tre voksne sliter ukentlig med søvnen, ifølge tall fra Helsedirektoratet.
Mangel på søvn kan få store konsekvenser både for hukommelse, energi og fokus.
– Bare etter én natt med mindre enn 4-5 timer søvn får man mindre produksjon av immunceller i kroppen, som gjør at man lettere kan bli syk, sier Aleksander Andersen, terapeut på Søvnklinikken, til TV 2.
Søvnterapeutens råd er å ikke legge press på søvnen. Han mener jo mer man stresser med å få sove, jo mindre sover man.
I tillegg mener søvnterapeuten det er viktig å unngå kaffe og annen drikke som inneholder koffein før man skal legge seg.
– Tar du en kopp kaffe klokken 12.00 midt på dagen, er det fortsatt cirka 25 prosent av koffeinet igjen i kroppen 12 timer senere, sier Andersen.
Hans råd er derfor å kutte ut koffein allerede etter klokken 10.00 på formiddagen. Helsedirektoratet mener derimot at det holder å unngå koffein etter klokken 17.
Håvard Kallestad som er forsker og psykologspesialist og leder en forskningsgruppe om søvn og kronobiologi ved NTNU, er skeptisk til de «vanlige» rådene.
Han sier at de «vanlige» rådene man kan lese om i media og andre steder, som regel ikke har noen effekt for de som virkelig sliter med søvnen.
– Jeg tror alt som handler om å prøve å kontrollere det å sovne er et dårlig råd, sier han til TV 2.
Han peker heller på det som kalles kognitiv adferdsterapi for insomni. I korte trekk, handler det om å endre vanene sine til fordel for bedre søvn.