USA med klar beskjed til Kina bak lukkede dører

Avatar photo
Publisert 26. februar 2023 | 16:13

Nylig har flere land advart mot våpenforsendelser fra Kina til Russland.

Søndag sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, at amerikanske myndigheter har gjort det klinkende klart for Kina – bak lukkede dører – hvilke konsekvenser en slik forsendelse vil få. Det melder yhetsbyrået Reuters.

Konkrete detaljer om diskusjonene som har foregått bak de lukkede dørene, ville ikke Sullivan dele med pressen.

Det han sa, var at dersom Kina bidrar med militær assistanse til Russland i krigføringen mot Ukraina, vil det få alvorlige konsekvenser.

– Beijing vil måtte ta sine egne avgjørelser om hvordan de går videre, om de gir militær bistand, men hvis de går den veien, vil det få reelle kostnader for Kina, sier han.

Ifølge Sullivan finnes det ingen klare tegn til at Kina har rykket fremover med tanke på en potensiell levering av utstyr eller våpen.

Les også: Norsk regnskogsatsing: Skyhøye lønninger til amerikanske «konsulenter»

Kina la fredag frem en tolvpunkts-plan som de hevder vil kunne bidra til fred, noe Russland stilte seg positiv til.

– Vi setter pris på våre kinesiske venners oppriktige ønske om å løse konflikten i Ukraina med fredelige midler, sier talskvinne Maria Zakharaova i utenriksdepartementet i Moskva torsdag.

President Volodymyr Zelenskyj har sagt at han er åpen for å vurdere deler av Kinas tolvpunktsplan for å sikre en våpenhvile og få slutt på Russlands krig i Ukraina.

– Jeg har planer om å møte Kinas leder Xi Jinping, sier Zelenskyj.

Kjedekollisjon på E6 – flere kilometer lang kø

mest lest