Den sørkoreanske bilgiganten Hyundai er blant flere selskap som nylig har varslet store investeringer i USA, med kunngjøring om sin satsing på 20 milliarder dollar, inkludert et nytt stålverk i Louisiana.
Hyundais satsing, som tilsvarer omtrent 220 milliarder kroner, er imidlertid bare en av mange betydelige investeringer i landet etter at Donald Trump tiltrådte som president.
Investeringen skjer i forkant av president Donald Trumps varslede tolløkninger på utenlandske varer, noe presidenten selv trekker frem som en seier for hans politikk:
– Dette er en klar demonstrasjon på at tollsatser fungerer svært sterkt, uttalte Trump under mandagens pressekonferanse.
José Muñoz, administrerende direktør for Hyundai i USA, har bekreftet at Trumps tollpolitikk har vært avgjørende for selskapets økte satsing. Også Chung Eui-sun, konsernsjef i Hyundai Motor Group, gratulerte president Trump med en «bemerkelsesverdig» start på hans presidentperiode, og understreket samtidig at selskapet deler visjonen om et «amerikansk industrielt lederskap».
– Vi bestemte oss for å investere stort i Amerika som det viktigste markedet, uttalte Muñoz, ifølge The New York Post.
Historisk investeringsboom under Trump
Hyundais milliardinvestering er del av en større trend hvor utenlandske selskaper strømmer til USA etter at Trump tiltrådte presidentembetet.
Ifølge tall fra Fox News har det kommet investeringer på totalt 2,9 billioner dollar til USA siden innsettelsen:
- De forente arabiske emirater: 1,4 billioner dollar
- Saudi-Arabia: 600 milliarder dollar
- Apple: 500 milliarder dollar
- Nvidia: over 100 milliarder dollar
- Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC): 100 milliarder dollar
- SoftBank, Oracle og OpenAI: 100 milliarder dollar
- Johnson & Johnson: 55 milliarder dollar
- Eli Lilly: 27 milliarder dollar
- CMA CGM Group: 20 milliarder dollar
- GE Aerospace og Merck: 1 milliard dollar hver

Totalt utgjør den svimlende summen på omtrent 30 000 milliarder kroner.
Det betyr at investeringene er rundt 15 ganger større enn hele Norges statsbudsjett for 2025.
Den republikanske kongressmannen Abe Hamadeh fra Arizona mener Trumps forretningsinnsikt er en vesentlig grunn til suksessen:
– Han vet hvordan man inngår avtaler og får utenlandske selskaper til å komme til USA. Dette er til det beste for alle, fordi de forlater politikken der borte og kommer til USA for å dra nytte av våre lavere reguleringer og våre lavere skatter, uttalte Hamadeh til Fox News tidligere i mars.
Les også: Skal straffe de som handler med Venezuela
EU ut mot amerikansk toll, til tross sine egne satser
Trumps tollpolitikk har møtt betydelig kritikk internasjonalt, spesielt fra EU, som anklager USA for proteksjonisme og advarer om at tollsatsene kan føre til handelskrig og skade global økonomi.
Trump har på sin side argumentert med at tollsatsene er nødvendige for å beskytte amerikanske interesser, men har samtidig åpnet for en løsning: Han har ved flere anledninger uttalt at han er villig til å fjerne alle tollsatser mot andre land, dersom disse landene gjør det samme mot USA.
Et fremtredende eksempel er bilindustrien: EU hadde per februar en tollsats på 10 prosent på importerte amerikanske biler, mens USA kun hadde en 2,5 prosent toll på europeiske biler, ifølge Nei til EU. Denne ubalansen har ført til beskyldninger om dobbeltmoral fra EUs side, særlig når unionen samtidig kritiserer USAs tolltiltak.
I tillegg til bilindustrien har EU innført betydelige tollsatser på andre amerikanske varer. For eksempel, som svar på USAs toll på stål og aluminium, implementerte EU en 50 prosent toll på amerikansk whiskey. Disse tiltakene har ytterligere forsterket spenningene mellom partene og bidratt til en eskalering av handelskonflikten.
Les også: Flere nordmenn reiser til USA etter Trump ble president
«Gullkort»-visum skal gi enda flere investeringer
Trump-administrasjonen har også lansert nye initiativer for å tiltrekke seg menneskelig kapital så vel som de økonomiske. Blant annet en foreslått «gullkort»-visumplan.
Planen skal gi utenlandske investorer som plasserer minst 5 millioner dollar i USA mulighet til raskere amerikansk statsborgerskap, med mål om ytterligere vekst i investeringer og arbeidsplasser.
Dette er ment å incentivere smarte og ressurssterke mennesker til nasjonen for å stimulere til økt verdiskapning, produksjon og innovasjon.
Hyundais ferske milliardløfter bekrefter at Trump-administrasjonens økonomiske politikk har fått store globale aktører til å styrke sin tilstedeværelse i det amerikanske markedet.