Dyp splittelse før INP-landsmøtet: Lanserer konkurrerende ledertrio

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. april 2024 | 11:00

For to uker siden ble valgkomiteens innstilling klar. De foreslår Ann Jorun Hillersøy som ny partileder i Industri- og næringspartiet. Rett før landsmøtet lanseres et konkurrerende forslag sentrert rundt maktbastionen Vestland INP med fungerende leder Joar Nesse i kulissene.

Nesse har hevdet til iNyheter at valgkomiteens innstilling kom som en overraskelse på ham. De hadde ikke funnet plass til verken ham selv, fungerende nestleder Finn Arne Follestad eller noen andre i det sittende styret. Som nye nestledere har valgkomiteen innstilt Øistein Høksnes og Roger Larsen.

– Å skifte ut hele sentralstyret er ikke bra. Vi trenger kontinuitet, sa Nesse til iNyheter.

Nesse var også klar på at han ikke hadde tenkt til å gi seg og ville stille om det kom et benkeforslag på ham.

Og denne uken har et slikt forslag sirkulert. Opprinnelsen til forslaget skal være Nils Ove Lauvik i Bjørnafjord INP. Forslaget er senere delt på Facebook-sidene til Telemark INP og Nordland INP.

Irene Stendal Østerbø (50) fra Alver er foreslått som leder, Erik Hexeberg som politisk nestleder og Joar Nesse som organisatorisk nestleder. Finn Arne Follestad er foreslått i sentralstyret.

At forslaget nå sirkulerer har ført til omfattende meningsutveksling på Facebook mellom det som fremstår som ulike fraksjoner og steile fronter innad i partiet. Noen av de som er satt opp på listen til det «alternative» forslaget skal heller ikke være spurt.

Joar Nesse blir nå beskyldt av de som støtter valgkomiteens forslag for å være «splittende».

Telemark INP skriver på Facebook at motforslaget de nå støtter gir en ledersammensetning «forankret blant stifterne av partiet på Rjukan 29. februar 2020».

På Rjukan var både Nesse og Follestad til stede sammen med Owe Ingemann Waltherzøe. Waltherzøe ble skjøvet ut av INP i januar i år og har nå stiftet et nytt parti.

Det heter videre om det nye benkeforslaget at «Denne ledertrioen vil sammen kunne føre INPs visjon videre gjennom felles forståelse av organisasjonsbygging og lagspill, og bygge videre på kjerneverdiene som er sunn fornuft, demokrati, rettferdighet og utvikling. De har alle stor respekt for hverandre med et verdiorientert hjerte, og vil opptre samlende, lojalt og ærlig.»

Joar Nesse hevder i en kommentar at dette forslaget skal ha støtte av «8-10 fylker». Han skriver videre at valgkomiteen kun representerer «fem personers meninger»

I kommentarfeltet er det imidlertid mye kritikk av både forslaget og mot Nesse.

Men den ledertrioen som fremmes i det nye forslaget er jeg «redd partiet kan gå i vifta før sankthans», skriver Kjell Erik Eilertsen. Han mener ledertrioen er totalt ukjent.

INPs fylkesleder i Rogaland, Jan Inge Selvik, mener det nye forslaget viser «mistillit inn mot valgte organer» og retter et direkte spørsmål til fungerende leder Joar Nesse: «Hvorfor går ikke du ut og stopper dette for å skape ro?»

«Det er fullt lovlig med benkeforslag, og skal eg da som fungerende partileder gå inn å stoppe ett lovlig benkeforslag? Hvor er da demokratiet?» svarer Nesse tilbake.

Landsmøtet i INP startet på Hurdal fredag kveld. De har hyret inn en ekstern møteleder. Valgene på ny ledelse og alle øvrige organer er satt opp til søndag.

Mange skriver på sosiale medier at de oppfatter landsmøtet som et være eller ikke være for partiet.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Investor om Høyre og Ap: – Nærmest religiøs tilnærming til bekjempelse av lokale CO2-utslipp (+)

mest lest