Bitcoin har vokst frem som en reell utfordrer til dagens pengesystem – og kan på sikt svekke både staters makt og dollarens posisjon som verdens reservevaluta. Det mener Rune Østgård, jurist og forfatter av Fraudcoin, som nylig diskuterte temaet med Helge Lurås.
Hav skjer med dollaren, verdensmaktens fordeling, fiat-penge systememt og krypto.
Det er temaet for en ny podkast der Helge Lurås har invitert Rune Østgård.
Ifølge Østgård har USAs dominans som utsteder av verdens reservevaluta – dollaren – vært et enormt økonomisk fortrinn.
– Har du monopol på valuta, kan du kjøpe varer og tjenester langt billigere enn alle andre. Det kalles «the exorbitant privilege», sa han.
Men privilegiet har også hatt en slagside. Østgård mener den amerikanske industrien har forvitret som følge av dollarens sterke posisjon. Billige varer fra Kina og andre lavkostland har fylt butikkene, men svekket egen produksjon.
Østgård peker på at Bitcoin tilbyr noe unikt: et åpent, desentralisert system der antall mynter aldri kan overstige 21 millioner. Dette, kombinert med sikre og raske transaksjoner over landegrenser, gjør kryptovalutaen attraktiv – spesielt i utviklingsland og diaspora-miljøer.
– Bitcoin er i ferd med å bli både en verdibeholder og en betalingsinfrastruktur. Systemet er teknologisk modent, særlig med løsninger som Lightning Network, sa Østgård.
Helge Lurås stilte seg imidlertid mer kritisk til Bitcoins fremtid, og påpekte den høye volatiliteten, utfordringene med brukervennlighet, og faren for statlig inngripen.
– Hvis stater som USA og Kina ser Bitcoin som en trussel, kan de i praksis knuse det med forbud og sanksjoner, mente Lurås.
Østgård avviste at det ville være enkelt å stoppe Bitcoin nå:
– Hadde det vært mulig å knekkes teknisk, hadde det skjedd for lenge siden. Nettverkseffekten er enorm, og Bitcoin har allerede etablert seg som en av verdens største verdilagre.
Han advarte likevel mot at statlig regulering kan gjøre det vanskeligere for Bitcoin å vokse fritt – men mente at insentivene for stater til å bruke Bitcoin, heller enn å bekjempe det, kan bli sterkere fremover.
Avslutningsvis var Østgård tydelig på én ting:
– Bitcoin er fundamentalt annerledes enn tradisjonelle penger. Derfor har det verdi – og derfor vil det fortsette å vokse.
Episoden kan også høre på Spotify.