Lavt testosteronnivå kan være dødelig

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. mai 2024 | 20:44

Testosteron er kjent som det mannlige kjønnshormonet, selv om det også finnes i mindre mengder hos kvinner.

Testosteron spiller en viktig rolle i utviklingen av mannlige reproduktive vev som testikler og prostata, samt fremme sekundære kjønnskarakteristika som økt muskel- og beinmasse, samt vekst av kroppshår.

Lavt testosteron er kjent kan føre til impotens og lav sædproduksjon. Men det har også innvirkning på humør, kan forårsake depresjon, irritabilietet og svekke kognitive funksjoner.

Forskere i Australia har samlet data om 24.000 personers hormonnivåer og senere sykehistorier. De fant at menn med testosteronnivåer under 7,5 nmol/L hadde 40 prosent høyere risiko for å dø uansett årsak.

Og menn med svært lave testosteronnivåer – under 5,3 nmol/L – hadde 60 prosent økt risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer. Det skriver Illustrert Vitrenskap.

En antakelse om sammenhengen er at lave testosteronnivåer fører til mindre muskelmasse og opphopning av mer fett.

Denne kombinasjonen er kjent for å øke risikoen for spesielt hjerte- og karsykdommer.

I Norge kan det være vanskelig å få fastleger til å måle testosteronnivået med mindre man har de «typiske symptomene» på lave nivåer.

Hos menn produseres testosteron hovedsakelig i testiklene, og i mindre grad i binyrebarken.

Normale nivåer av testosteron hos menn varierer med alder. Testosteronnivåene stiger kraftig under puberteten, når en topp i slutten av tenårene eller tidlig i 20-årene.

Fra omtrent 30-årsalderen begynner testosteronnivåene vanligvis å synke med en hastighet på omtrent 1-2% per år.

Hos menn over 40-50 år blir nivåene gradvis lavere, og en betydelig andel kan utvikle tilstander som hypogonadisme (lavt testosteron).

Dersom man oppdager svært lave nivåer, kan testosteronbehandling iverksettes. Det innbærer at testosteron gis i fom av sprøyter, gele, piller, plaster o.l.

Anabole steroider er syntetiske varianter av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Disse stoffene er utviklet for å etterligne testosteronets muskelbyggende (anabole) og maskuline (androgene) effekter.

Testosteronbehandling (og doping) kan ha bivirkninger, inkludert økt risiko for hjerteproblemer, forstørret prostata, søvnapné og påvirkning på fruktbarhet.

Det finnes noen planter og urter som hevdes å kunne øke testosteronnivået. Deriblant Tongkat Ali, som er anbefalt av podkaster og nevrologiprofessor Andrew Huberman.

mest lest