− De forrådte landet sitt

Avatar photo
Publisert 26. juni 2023 | 22:00

Russlands president Vladimir Putin (70) holdt mandag en tale for å addressere Wagner-konvoien som tok seg inn i Russland i helgen.

I talen takket Putin offiserer og soldater i Wagner-gruppen for at de til slutt gjorde det riktige, og forhindret et blodbad.

– Det bevæpnede mytteriet ville bli trykt ned uansett, sier Putin i talen som ble sendt på TV mandag kveld.

Putin hevder opprørerne ville at russiske soldater skulle drepe hverandre. Et slikt utfall ønsket også Kyiv, sier den russiske presidenten.

– De forrådte landet sitt, sier Putin.

– Vi vet likevel at mesteparten av soldatene og kommandørene i Wagner-gruppen er lojale til staten, de har vist det i kamper.

Wagner-konvoien som tok seg inn i Russland lørdag okkuperte byen Rostov samtidig som noen militære kjøretøy fortsatte mot Moskva. De stoppet 200 kilometer før den russiske hovedstaden.

– Jeg takker soldatene og kommandørene i Wagner-gruppen som nektet å gjennomføre brodermord, sier Putin i talen mandag.

Nå oppfordrer den russiske presidenten Wagner-soldatene til å signere kontrakter med det russiske forsvarsdepartementet, eller dra til Belarus.

I talen valgte Putin å takke Belarus’ president Aleksandr Lukasjenko for sin rolle under det dramatiske opprøret.

– Beslutninger ble tatt på mine direkte instrukser for å unngå blodsutgytelse, sier Vladimir Putin.

Les også: – Målet var ikke å styrte den russiske ledelsen

Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin prøvde å få tak i Vladimir Putin under opprøret, men presidenten ville ikke snakke med ham. Avvisningen fra Putin gjorde at Prigozjin innså at han hadde gått for langt. Det skriver det uavhengige mediet Meduza.

Stabssjefen hos presidenten Anton Vaino, sekretæren for det nasjonale sikkerhetsrådet Nikolaj Patrusjev, og den russiske ambassadøren i Belarus Boris Gryzlov, skal ha tilbudt å snakke med Wagner-gruppen da de nærmet seg Moskva.

Det var ikke godt nok for Prigozjin, som krevde å få snakke med en person på høyeste nivå. Det for å hindre at Wagner-lederen skulle miste ansikt. Det skal være grunnen til at Prigozjin ble sendt til Belarus for å snakke med landets president Aleksandr Lukasjenko (68). Belarus er nemlig Moskvas nærmeste allierte.

Lukasjenko har også varslet at han skal komme med en uttalelse mandag.

mest lest