Mulig militærkupp i Bolivia

Avatar photo
Publisert 26. juni 2024 | 22:54

Soldater og militærkjøretøy har tatt seg gjennom portene til regjeringspalasset i La Paz i Bolivia. Det viser bilder fra stedet.

Nyhetsbyrået Reuters melder onsdag kveld at soldater og pansrede kjøretøy har samlet seg utenfor regjeringsbygget i Bolivia. Ifølge et øyevitne skal en stridsvogn ha kjørt inn i inngangen til bygget. Soldater skal også ha begynt å ta seg inn.

Sjefen for hæren, Juan Jose Zuniga, sier at det skal bli en ny regjering i landet. Han sier samtidig at de «inntil videre anerkjenner presidenten.»

– De tre lederne for våre væpnede styrker har kommet sammen for å uttrykke vår misnøye, sier Zuniga til en lokal TV-stasjon.

Bolivias sittende president Luis Arce ber om at «demokratiet respekteres» og fordømmer det han kaller en uautorisert utplassering av militære styrker i den bolivianske hovedstaden.

På boliviansk TV kan man se Arce som konfronterer Zuniga i gangen på regjeringspalasset.

– Jeg er din kaptein, og jeg beordrer deg til å trekke tilbake dine soldater. Jeg vil ikke tillate denne ulydigheten, sa Arce til Zuniga.

EU og en rekke land, blant dem Mexico og Honduras, fordømmer og det de omtaler som et kuppforsøk i Bolivia.

– Vi fordømmer ethvert forsøk på å bryte den konstitusjonelle orden i Bolivia og på å velte demokratisk valgte regjeringer, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Mexicos president Andreas Manuel Lopez Obrador sier at landet «på det sterkeste fordømmer» kuppforsøket. Honduras, som har presidentskapet i den regionale samarbeidsorganisasjonen Celac, ber medlemslandene om å raskt fordømme «det kriminelle kuppforsøket» i Bolivia.

mest lest