Hva er en nordmann?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. august 2022 | 17:13

Ikke ødelegg ordene våre.

Tidligere i uka nevnte NTB og flere medier, ikke minst Norges største avis VG, at to nordmenn var drept i Mogadishu i Somalia. Som forventet kom det et ras av reaksjoner i kommentarfelt og på sosiale medier. Og de negative reaksjonene gikk langs sporet om at dette ikke var nordmenn, de var somaliere.

Og det var i tillegg mye forkastelig skadefryd langs tråden om «to færre NAV-klienter» etc. Og det er enkelte aktører i og utenfor mediene og politikken som prøver å røre i denne frustrasjonen som er med kostbar innvandring. En del av kommentarene hadde en rasistisk undertone. 

Jeg forsvarer ikke alle ukvemsordene som blåses ut. Det finnes mange innvandrere som jobber hardt og vil bidra i samfunnet. Jeg er selv sammen med en somalisk jente som virkelig står på.

Men hvorfor må norske medier på død og liv kalle dem nordmenn? Det fremstår som en mellomting mellom latterlig og absurd. Somaliere omtaler ikke seg selv som nordmenn. De skammer seg ikke over å være somaliere. Hvis du eller begge foreldrene dine kom direkte fra Somalia er det overveiende sannsynlig at du omtaler deg selv som somalier. Og hvorfor ikke?

Å skrive at to nordmenn er drept i Somalia er simpelthen et misbruk av språket. Og det fyrer bare opp under den fremmedfiendtligheten som de politisk korrekte journalistene er så redde for å tilfredsstille.

Vi burde heller bli enige om et kompromiss. Skriv «norske statsborgere» eller «somaliere bosatt i Norge». Men spar oss for frasen om «nordmenn». For da mister det ordet enhver fornuftig mening. Folk som er adoptert fra utlandet og har brutt all kontakt med sitt fødeland er det helt riktig å kalle nordmenn. Men folk som drar på ferie til Mogadishu faller i en annen kategori. De er somaliere med norsk statsborgerskap.

mest lest