Russland er i ferd med å «omgruppere»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. august 2023 | 09:29

Russland omgrupperer sine tropper øst i landet.

Det hevder den ukrainske generalobersten Oleksandr Syrskyy på Telegram.

– Etter en måned med harde kamper og betydelige tap i Kupiansk og Lyman-retningene, omgrupperer fienden nå sine styrker og kaster samtidig inn nyopprettede brigader og divisjoner fra russisk territorium, sier Syrskyy.

Ifølge den ukrainske kommandanten er hovedmålet med disse tiltakene å «øke nivået på kamppotensialet og gjenoppta aktive offensive operasjoner».

Ukraina må med andre ord ruste seg mot et russisk motangrep etter en periode der frontlinjen til inntrengerne har vært under press.

Til tross for den russiske omgrupperingen har styrkene fortsatt med tungt artilleri og luftild.

Regionale myndigheter i Ukraina kunngjorde tidligere denne måneden en obligatorisk evakuering av sivile fra nær Kupiansk-fronten på grunn av daglig russisk beskytning.

Russiske styrker vil forsøke å gjenvinne initiativet ved å gjennomføre en offensiv, heter det ifølge etterretning fra Det britiske forsvarsdepartementet.

Da kan fronten mellom Lyman og Kupjansk være et potensielt området for dette, mener etterretningen, som legger til at «det er en realistisk mulighet for at Russland vil øke intensiteten i sin offensiv» i dette området i løpet av de neste to månedene.

Målet med dette vil ifølge etterretningen trolig være å rykke frem til elven Oskil og skape en buffersone rundt fylket Luhansk, øst i Ukraina.

Blodig og langsom offensiv

Ukrainske tropper har angrepet gjennom det første hovedforsvarsbeltet som russiske tropper bygde i flere måneder, sa lederen for den amerikanske generalstaben, Milley, i et intervju.

General Milley sa til den jordanske statskringkasteren Al-Mamlaka at «det er for tidlig» å si om Ukrainas motoffensiv, som ble lansert i begynnelsen av juni, har lyktes eller mislyktes.

Den høytstående amerikanske offiseren kalte fremrykningen «veldig blodig og vanskelig».

mest lest