«Bekymringen for moderat innvandring har liten forankring i virkeligheten. Derimot kan redaksjonelle valg være skadelige.»
Det skriver økonomiprofessor Jonas Hjort og forskningsassistent Alexander Bjerck Hagen i et innlegg i Aftenposten.
De definerer ikke nærmere hva «moderat innvandring» skulle være, men utfra de land de snakker om, inkludert Storbritannia, Norge og USA, er det innvandringene hit de siste tiårene de mener er «moderat».
Andre kaller det «masseinnvandring».
Andelen med innvandrerbakgrunn har gått fra 2 prosent til 18-20 prosent i løpet av de siste 40 år i Norge.
– Er moderat innvandring en fare for Norge og vestlige land? spør de i kronikken de har gitt tittelen «Mediene må gi leserne faktabasert informasjon om innvandring.»
«I Aftenposten får dette synspunktet stor og ofte uimotsagt spalte- og artikkelplass,» mener de og viser til en artikkel der engelskmenn er intervjuet etter opptøyene for noen uker siden.
«[F]orskning viser at bekymringen (for innvandring red. anm) har liten forankring i virkeligheten,» mener de to.
Det er derimot «slike redaksjonelle valg» som i seg selv kan være «skadelige».
Altså mener de: Mediene skaper et problem ut av innvandringen som reelt sett ikke finnes.
Mange vil mene at norske medier har hatt berøringsangst for innvandringens konsekvenser, men det er tvert imot, mener de.
For innvandring er bra, mener de to økonomene:
«Konsensus blant samfunnsøkonomer er at innvandring har svært liten til ingen negativ effekt på jobbmuligheter og lønn for hjemlige arbeidere. Studie etter studie finner positive helhetlige økonomiske konsekvenser på sikt,» skriver de.
De negative effektene rammer angivelig bare noen ytterst få.
«I noen sammenhenger er det funnet negative konsekvenser for enkelte grupper arbeidere som konkurrerer direkte med innvandrere, men slike grupper er små, og størrelsen på negative effekter også liten og kortvarig.»
Innvandring er visst bra for økonomien:
«I blant annet Storbritannia og USA har forskere også vist at innvandrere har positiv og ganske stor fiskal nettoeffekt på økonomien.»
Heller ikke på kriminalitet virker innvandringer inn på noen skadelig måte:
«En annen bekymring er kriminalitet. Men samlestudier fra kriminologi og samfunnsøkonomi konkluderer med at innvandring generelt har en liten, reduserende eller ingen effekt på kriminalitet,» hevder de.
De som er kritiske til innvandring er uvitende. For forskning viser at det er bra for økonomien og det skaper ikke mer kriminalitet:
«Begge disse konklusjonene er basert på mange titalls studier av høyeste kvalitet, utført av ledende forskere i forskjellige land, med fokus på årsakssammenhenger.»
Økonomiprofessor Jonas Hjort og forksningsassistent Alexander Bjerck Hagen mener det er medienes jobb å «korrigere feiloppfatninger» om innvandring. Og de peker spesielt på Aftenposten som de mener sprer negative misoppfatninger om innvandring-
Som eksempler på noen som er sitt ansvar bevisst og skriver om den gode forskningen nevner de New York Times og The Guardian.
«Vi håper og tror på en bedre innsats fra Norges viktigste avis,» avslutter de.
– Ehhh, Hallo.
I kommentarfelter får de to liten støtte.
– Ehhh, Hallo. Skribentene har fulgt lite med i timen de seinere årene. 75 % av de som sitter i fengsel har innvandrerbakgrunn. Og innvandrere utgjør ca 20 % av befolkningen. Er ikkje en dag med mindre en leser om gjenger som raner, true med kniv og mascete. Det er unge menn fra helt andre kulturer, Asia og Afrika. Norge klarer seg utmerket godt uten disse, skriver en.
– Det finnes knapt en vestlig akademiker som er skeptisk til innvandring, og det styrer forskningen deres. Og hva er moderat innvandring? Det England opplever fortjener overhodet ikke betegnelsen moderat. Hvis innvandring ikke påvirker kriminaliteten, hvorfor er da nærmere halvparten av dem som sitter i norske fengsler enten utenlandske statsborgere eller innvandrere eller barn av innvandrere? spør er annen.
iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal
Perspektivmeldingen er verdiløs: Den tilslører innvandringens effekt på norsk økonomi og «humankapital»