Hittil i år har Utlendingsdirektoratet (UDI) registrert et rekordhøyt antall avslag på søknader om familieinnvandring, basert på mistanke om tvangsekteskap.
Ifølge Rolf Henry Anthonisen, fagansvarlig for familieinnvandring i UDI, er 20 saker avslått i år på bakgrunn av slike mistanker. Dette er en markant økning sammenlignet med fjoråret, da det ble gitt 10 avslag.
En oversikt TV 2 har fått fra UDI viser at det siden 2019 er registrert totalt 87 avslag på familiegjenforening knyttet til tvangsekteskap. Årets tall, med 20 saker, er allerede høyere enn noe tidligere år.
Anthonisen påpeker overfor TV-kanalen at UDI ikke kan avdekke alle tilfeller av tvangsekteskap, og anerkjenner at omfanget av slike ekteskap i Norge er ukjent. Han forklarer at UDI bruker spesifikke retningslinjer og indikatorer for å vurdere om ekteskapet er frivillig inngått. Blant annet ser UDI på historikken rundt ekteskapsinngåelsen og eventuelle slektsbånd mellom partene.
– Vi har sett tilfeller der kvinner reiser ut av Norge uten å vite om ekteskapet før de ankommer og ser at det er 300 gjester til stede, sier Anthonisen til TV 2. UDI undersøker også om partene har møtt hverandre før ekteskapet, og om de er søskenbarn.
Videre har UDI erfart at noen kvinner som kommer til Norge etter tvangsekteskap blir mishandlet av svigerfamilien, og i enkelte tilfeller viser det seg at mannen heller ikke er interessert i ekteskapet. I slike tilfeller mistenker man også at ekteskapet ikke nødvendigvis har vært frivillig for mannen.
Endringer i utlendingsloven i 2018, som krever at en ektefelle må være fylt 24 år for å få oppholdstillatelse i Norge, har ført til at enkelte omgår lovverket ved å først bo i andre EU- eller EØS-land med mindre strenge regler.
– Vi har sett eksempler på at folk bor først i Sverige eller andre land, for så å søke oppholdstillatelse i Norge senere, forteller Anthonisen.
Blant de landene som skiller seg ut i statistikken, er Pakistan med flest saker, etterfulgt av Eritrea. UDI erkjenner at det er mørketall og at det er en utfordring å fange opp alle tilfeller av tvangsekteskap.