Allerede ser man at krimininelle slutter å bruke meldingsappen Telegram.
Det var i slutten av august at Telegram-sjefen Pavel Durov (39) ble pågrepet av fransk politi da han ankom fra Aserbajdsjan med privatfly på en flyplass i Le Bourget, Frankrike.
Franske myndigheter mener Telegrams manglende moderering og samarbeid med myndighetene gjør selskapet medskyldig i blant annet narkotikahandel og bedrageri.
Den russiskfødte gründeren bor i Dubai, hvor Telegram er basert, og har dobbelt statsborgerskap i Frankrike og De forente arabiske emirater. Ifølge Forbes har han en nettoformue på 15,5 milliarder amerikanske dollar.
Noen dager senere ble han løslatt, men med meldeplikt. Han er fortsatt under etterforskning.
I flere år har politiet klaget over at Telegram ignorerte de fleste av deres forespørsler om hjelp til å spore opp mistenkte kriminelle som bruker plattformen.
Nå, etter arrestasjonen av grunnleggeren i Frankrike, har Telegram endret kurs og gir jevnlig ut telefonnumre og annen informasjon om brukere som er mistenkt for ulovlig aktivitet, opplyser franske påtalemyndigheter.
Endringen startet umiddelbart etter at fransk politi arresterte Pavel Durov i slutten av august. Durov står overfor foreløpige anklager fra franske myndigheter for medvirkning til distribusjon av barnepornografi, ulovlige rusmidler og hackingprogramvare på appen, som ifølge selskapet har nesten én milliard brukere.
Myndighetene hevder også at han nektet å samarbeide med etterforskninger av ulovlig aktivitet på Telegram.
I et innlegg på Telegram sent mandag kveld, erkjente Durov, som har avvist all skyld i den franske saken, at plattformen ble brukt til ulovlig aktivitet. Han sa at selskapet hadde oppdatert sine brukervilkår og personvernregler for å tydeliggjøre at «IP-adresser og telefonnumre til de som bryter våre regler kan utleveres til relevante myndigheter som svar på gyldige juridiske forespørsler.»
Franske påtalemyndigheter uttalte at Durovs nye samarbeidsvillighet var en endring fra selskapets tidligere holdning, da de knapt hørte fra appen unntatt i saker som involverte terrortrusler, skriver Wall Street Journal.
De legger til at det ikke finnes noen formell avtale med Telegram om at de vil fortsette å samarbeide, og heller ingen avtale med Durov om dette, selv om fransk lov kan tillate en forhandlingsløsning.
Durov ble løslatt mot kausjon, men han er fortsatt under etterforskning i Frankrike og må melde seg på en politistasjon i Paris to ganger i uken. Etterforskningsdommere i Frankrike vil nå avgjøre om Durov skal stilles for retten, eller om de foreløpige anklagene skal frafalles.
Svensk politi merker allerede at nyheten påvirker brukermønsteret på Telegram.
– Vi ser allerede bevegelse i kanaler vi er interessert i, sier Ted Esplund ved politiets nasjonale operasjonsavdeling til Dagens Nyheter.
Appen har tiltrukket seg kriminelle som en sukkerbit tiltrekker fluer, ifølge Esplund. Men etter kunngjøringen begynte antallet påloggede brukere i flere grupper som politiet hadde under oppsyn å gå ned.
– Et rykte om at en plattform samarbeider med politiet er nok til at mange brukere kan lukke øynene og søke videre. Du vil ikke risikere å bli tatt, sier han.
Samtidig blir de kriminelle ofte tvunget til å ta risiko. Det er alltid de som er villige til å beholde sine bearbeidede kanaler så lenge som mulig, ifølge Esplund.
– Når de legger ut oppgaver i chattene ønsker de å nå bredt ut for å finne mange oppgavegivere. Da må du operere i åpne kanaler med mange brukere.