13 år gammel jente spilte bort nær en kvart million med morens kredittkort – krever at banken betaler

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. desember 2022 | 02:28

Først etter 2266 belastninger til nettspill ble saken politianmeldt.

I juli 2020 la den 13 år gammel jenta inn morens kortnummer og CVC-kode på sin AppleID. Ifølge en klage til Finansklagenemnda var det tilstrekkelig å legge inn disse opplysningene én gang for ubegrenset å spille det aktuelle spillet, skriver Dagens Næringsliv.

I løpet av åtte måneder, fra sommeren 2020 til februar 2021, belastet 13-åringen morens Visa-kort 2266 ganger for til sammen nær 242.000 kroner. Det var først i februar moren oppdaget belastningene og saken ble politianmeldt.

Hun kontaktet både Sbanken og Apple. Kortet ble så sperret, og hun har fått tilbake rundt 22.000 kroner fra Apple. Moren har brakt saken inn for Finansklagenemnda.

Moren skriver i sin klage at hun aldrig har gitt samtykke til at datteren kunne benytte kortet, eller godkjente transaksjonene til sin mindreårige datter.

Hun mener banken må dekke hennes tap for datterens misbruk av sitt kort og saksomkostninger.

Sbanken mener at det er kortholder som må stå ansvarlig for transaksjonene og de mener 13-åringens mor må ha samtykket til datterens bruk av kortet.

Finansklagenemnda mener Sbanken må betale

Finansklagenemnda viser til at i saker som gjelder kortbetalinger gjort med kortopplysninger uten bekreftelse med personlige sikkerhetsanordninger, er det banken som har bevisbyrden for at transaksjonene er gjort av kortholderen eller med hans eller hennes samtykke.

Flertallet i nemnden skriver at det ikke kan legges til grunn at klageren har samtykket når klageren nekter for det, og det heller ikke er klare ytre holdepunkter for samtykke.

Sbanken har ikke tatt stilling til om den vil akseptere Finansklagenmnedas avgjørelse.

Sam Bankman-Fried møter i retten – aksepterer kausjon på 2,5 milliarder kroner

mest lest