Dødstallene stiger i USA – folk funnet døde i bilene sine

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. desember 2022 | 03:49

Ekstremværet fortsetter USA og Canada. Noen ble funnet døde i biler og snøfonner.

Ifølge NBC News har stormen drept minst 28 mennesker og forårsaket omfattende reisekaos – nettopp i de dager da mange reiser rundt i landet for å tilbringe julen med sine kjære.

Stormen strekker seg fra de store innsjøene på grensen til Canada ned til Rio Grande, som går langs den meksikanske grensen.

Det er en av de verste stormene som er registrert i landet. Ifølge AP har rundt 60 prosent av amerikanerne fått et slags værvarsel i forbindelse med uværet.

Sent på ettermiddagen søndag norsk tid er mer enn 1500 flyvninger – både internasjonale og innenlandske, men alle inn eller ut av USA – kansellert som følge av uværet. Ifølge uttalelse fra FlightAware.com.

Ifølge AP skjedde noen av dødsfallene fordi utrykningskjøretøy ikke har vært i stand til å nå nødssituasjoner, blant annet i byen Buffalo og Cheektowaga i delstaten New York.

AP melder at stormen traff Buffalo med full styrke. Det var stormflo med orkan styrke og samtidig snø som produserte såkalte whiteouts – hvor du praktisk talt ikke kan se en hånd foran deg på grunn av snøen.

– Noen ble funnet i biler, noen ble funnet i snøfonner på gaten. Vi vet at det er folk som har vært innelåst i bilene sine i to dager, sier fylkesleder Poloncarz til AP.

Nyhetsbyrået snakket med en far, Ditjak Ilunga, som var på vei fra Gaithersburg, Maryland, til Hamilton, Ontario, Canada, for å besøke familie, men bilen hans satt fast i snøfonner da de nådde Buffalo. Han ble værende i bilen med motoren på med sine to døtre på seks og 16 år.

Men da bensintanken var nesten tom, trosset de været, og med sin yngste datter på ryggen og den eldste gående bak seg i fotsporene og holdt valpen i armene, kom de seg i sikkerhet i varmerommet. Ellers mener han de var døde hvis de fortsatt var bilen.

Søndag morgen ble det målt 109 centimeter snø i byen.

Historisk «kuldestorm» i USA

mest lest