Et knippe spådommer for 2023: Gull, krypto, aksjer, bolig, kjøtt

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. desember 2022 | 16:37

Det nærmer seg nyttår og da kommer prognosene som holder investrorer i spenning. Vi gir et lite knippe av spådommene som kan påvirke din økonomi.

Boligprisene spås ned av de aller fleste, men det er noe variasjon i hvor mye man mener det kommer til å gå ned. Alt fra 3 prosent til 8 prosent+ er spådommene på landsbasis.

Markedet for fritidsboliger ser ut til å ha enda lavere forventninger. Det kan bli vanskelig å finne en balanse mellom selgere og kjøpere.

Investeringsfondet BlueBay kommer ifølge Finansavisen med følgende prognoser for 2023.

  • Fed og ESB når rentetoppen sent i første kvartal. De vil imidlertid ikke begynne med rentekutt før i 2024.
  • I Storbritannia vil inflasjonen fortsatt bli høy, og gi negativ utvikling for britiske aksjer og pundet.
  • Aksjemarkedene vil gi bare beskjeden avkastning.
  • Krypto og digitale verdipapirer vil mer eller mindre være forkastet som en aktivaklasse før neste nyttår.

Bitcoin ligger nå på ca. 16.000 USD etter å ha snust på USD 70.000 i november 2021.

Gull til himmels?

Gullprisene kan stige til  USD 4000 per unse i 2023 ettersom renteøkninger og lavkonjunkturfrykt holder markedene volatile, sier Juerg Kiener, administrerende direktør og investeringssjef i Swiss Asia Capital til CNBC.

Prisen nå er omlag 1800 USD per unse. Toppnoteringen noensinne kom i 2021 på nesten 2100 USD per unse.

Det er en god sjanse for at gullmarkedet ser en stor bevegelse, sier Kiener, og legger til «det kommer ikke til å være bare 10% eller 20%,» men et trekk som «virkelig vil gjøre nye høyder.»

Kiener sier gull også er den eneste eiendelen som hver sentralbank eier.

Ifølge World Gold Council kjøpte sentralbankene 400 tonn gull i tredje kvartal, nesten en dobling av den tidligere rekorden på 241 tonn i samme periode i 2018.

«Siden [2000-tallet] har gjennomsnittlig avkastning [på] gull i enhver valuta vært et sted mellom 8 % og 10 % i året. Du har ikke oppnådd det i obligasjonsmarkedet. Det har du ikke oppnådd i aksjemarkedet.»

Kiener sier også at investorer ville se til gull under fortsatt høy inflasjon i mange deler av verden. «Gull er en veldig god inflasjonssikring, en flott fangst under stagflasjon og et flott tillegg til en portefølje.»

Forbud mot kjøtt?

Av de mer spesielle spådommene kommer fra Saxo Banks årlige «outrageous forecasts» for 2023. I den analysen, som er spesielt designet for å sette fokus på mindre sannsynlige, men likevel tenkelige utfall, har de inkludert at kjøtt blir forbudt i enkelte land.

Logikken er at kjøtt står for 57 % av klimautslippene fra matproduksjon. I kampen om å fremstå som mest mulig klimavennlige skulle derfor enkelte lands ledere vedta ekstrem policy for å sole seg i glansen av fremskutt politikk.

Øvrige deler av Saxo Banks analyse ser gull over 3000 USD per unse og en ny folkeavstemning i Storbritannia om EU-medlemskap.

Lurås #1 med Glenn Diesen: Vesten, Russland, Nato, Ukraina, konspirasjonsteorier, kulturmarxisme, tradisjoner

mest lest