Thunberg ble nektet adgang til Olje- og energidepartementet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. februar 2023 | 00:39

Greta Thunberg skulle etter planen møte Fosen-aksjonistene i Olje- og energidepartementet søndag kveld. Men vaktene ville ikke slipper henne inn.

– Greta Thunberg kommer til Oslo for å støtte aksjonene, og deltar foran Olje og energidepartementet på mandag, skriver leder Gina Gylver i Natur og Ungdom i en pressemelding søndag ettermiddag.

Aksjonister fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat, har siden torsdag tatt seg inn i resepsjonsområdet i Olje- og energidepartementet, der de demonstrerer mot at vindkraftverkene på Fosen fortsatt star. Dette til tross for at en høyesterettsdom 11. oktober 2021 slo fast at konsesjonene var ugyldig og krenker samenes rett til kulturutøvelse.

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) bekrefter at de ikke ville slippe Thunberg inn, men i stedet tilbød henne å snakke med aksjonistene gjennom en sidedør til resepsjonen.

– Bakgrunnen for den beslutningen er at DSS av sikkerhetsmessige hensyn ikke ønsker at flere demonstranter skal ta seg inn i bygget, sier seniorrådgiver Espen Evensen i DSS til TV 2 i 23-tiden.

Evensen utelukker ikke at Thunberg vil kunne slippe inn på et senere tidspunkt.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier til TV 2 via pressekontakt at dommen fra høyesterett ikke betyr at turbinene må rives, og at endringer i konsesjonene på Fosen krever «et oppdatert kunnskapsgrunnlag».

Mandag morgen planlegger aksjonistene en større aksjon.

Fjerner miljøaktivister ved OED

mest lest