Tyskland skal ikke involveres i krigen – sier nei til å sende Taurus

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 27. februar 2024 | 12:33

Olaf Scholz holder fast ved sitt nei til å sende kryssermissilet Taurus til Ukraina.

Kansleren har forklart sin avvisning av Taurus-raketter med bekymring for at Tyskland kan bli trukket inn i krigen i Ukraina. Hans kritikere mener dette er en unnskyldning. Det melder Epoch Times.de.

Tyskland bør ikke trekkes inn i krigen

Scholz begrunnet sin nektelse med risikoen for Tysklands involvering i krigen. «Tyske soldater må ikke knyttes til de målene som dette systemet oppnår noe sted. Ikke engang i Tyskland» uttalte han på et møte i regi av det tyske pressebyrået (dpa) på mandag.

Fra hans synspunkt, ville bruk av Taurus kreve deltakelse fra tysk personell. «Jeg er overrasket over at noen slett ikke er bekymret, at de ikke engang vurderer om det vi gjør, kan medføre en krigsdeltakelse,» sa han. 

Allerede i oktober hadde Scholz bestemt at han ikke ville sende de ettertraktede Taurus-rakettene til Ukraina, men han hadde aldri gått offentlig ut med en detaljert forklaring på dette.

Franske og britiske styrker utfører selv programmeringen av kryssermissilene Scalp og Storm Shadow, som er forsynt til Ukraina. Det antydes at Storbritannia spesielt kan ha utplassert personale i Ukraina for å håndtere denne oppgaven, selv om ingen offisiell bekreftelse på dette foreligger.

Les også: Macron utelukker ikke å sende vestlige tropper til Ukraina

«Det britene og franskmennene gjør når det gjelder målstyring og overvåking av målstyring, kan ikke gjøres i Tyskland» forklarte Scholz. «Det andre land gjør, som har andre tradisjoner og andre konstitusjonelle institusjoner, er noe vi ikke kan gjøre på samme måte.»

Ralf Stegner, som er medlem av Bundestag fra SPDs venstre side, støttet også Scholz’ avslag. «Ifølge meningsmålingene er dette synet også rådende blant flertallet av befolkningen».

Hva kritikere sier om det Scholz uttaler

Den grønne Bundestags visepresidenten, Katrin Göring-Eckardt, kritiserte Scholz. «Ingen som krever Taurus for Ukraina, ønsker at Tyskland skal bli en part i krigen» sa hun til «redaksjons nettverket Tyskland » (RND). Men: «For freden i og utenfor Europa er det avgjørende at Ukraina vinner denne forsvarskampen.»

Lederen for forsvarskomiteen i Bundestag, Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), uttalte til TV-kanalen «Welt» at Scholz tar feil i sin påstand om at Bundeswehr-soldater må sendes til Ukraina for å forberede dette våpenet. «I så fall kan programmeringen foregå i Tyskland, eller så må de ukrainske soldatene læres opp her.»

Strack-Zimmermann avviste også bekymringene om at ukrainerne kan omprogrammere Taurus-missilene for å treffe mål inne i Russland, noe Tyskland ikke vil akseptere. Det finnes allerede mange våpen med faste programmer fra tysk produksjon i Ukraina. «Så hvis det er argumentet, må vi umiddelbart trekke tilbake alle automatiske våpen som reagerer på angrep. Jeg tror det er et påskudd.»

mest lest