Oljefondet stemmer mot klimaforslag

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. april 2023 | 04:43

Det brygger til et klimaopprør blant investorer i forkant av generalforsamlingen til det britiske energiselskapet BP torsdag.

Ifølge Follow This er det minst ni aksjonærer, hvorav store europeiske pensjonsfond, som støtter et forslag lagt frem av organisasjonen som vil tvinge BP til å skjerpe utslippsmålene sine.

Styret i BP er ikke positive til aksjonærforslaget, som det mener er «uklart», «simplistisk» og «forstyrrende». De oppfordrer andre aksjonærer til å stemme mot forslaget på torsdag.

Det melder Oljefondet lørdag, at det tenker å gjøre.

Fondet (Nbim) eide ved utgangen av mars 3,3 prosent av BP, og er med det den tredje største aksjonæren, ifølge DN.

– Dette forslaget omfatter et viktig, men komplisert tema. Vårt mål er at selskapene skal ha netto nullplaner som er tidfestet og tallfestet på kort, mellomlang og lang sikt. Vi har derfor en tett dialog med BP om utviklingen i klimarisiko og klimaplaner, sier fondets direktør for eierskap og etterlevelse, Carine Smith Ihenacho til DN.

Men hun påpeker at Oljefondet likevel ikke er imot forslaget de stemmer mot:

– Det er viktig å si at det ikke er forslaget vi er imot. Klimaplaner og klimaovergangen er av stor betydning for oljebransjen. I denne saken har BP tilpasset strategien sin. Vi falt likevel ned på å støtte selskapet. Vi er samtidig klare på at dette er kompliserte problemstillinger, og forstår at andre investorer kan komme til en annen konklusjon.

Fondet har en klimaambisjon om at selskapene det investerer i oppnår netto nullutslipp innen 2050, heter det i klimahandlingsplanen.

mest lest