Nordmenn er mer «klimaskeptiske» enn andre: – Trist

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. mai 2023 | 12:59

Nordmenn er blant de som fester minst lit til at klimaendringene i hovedsak er menneskeskapt eller et stort problem. Det bekymrer enkelte, skal vi tro en reportasje i TV 2.

En undersøkelse­ gjort av faktisk.no viser at hver fjerde nordmann mener den globale oppvarmingen er naturlig, og ikke menneskeskapt.

Blant de seks landene i undersøkelsen, var Norge det landet hvor færrest trodde klimaendringene hovedsakelig kom som følge av oss mennesker.

«Klimaforsker ved NTNU, Helene Muri, forteller at hun synes det er trist at såpass mange mener dette,» skriver TV 2.

– Det er ingen tvil om at klimaendringene er menneskeskapte. Forskerne har gjort en god jobb, men folk bestemmer selv hva de tror. Vi har harde fakta å slå i bordet med, sier Muri til TV 2.

Les også: Waltherzøe om klimaendringer og norske utslipp. – Har ingen verdens betydning

Det er partipolitiske forskjeller. Faktisk har kommet fram til at over halvparten av de som stemmer på Fremskrittspartiet, ikke tror mennesker har hele skylden i klimaendringene.

Partiet med nest flest klimaskeptiske velgere er Senterpartiet, etterfulgt av Høyre og Kristelig Folkeparti. De født før 1990 er mer skeptiske enn de født senere. Det er også flere på bygda enn i byen som er tvilere, skal vi tro undersøkelsen.

Helene Muri har også sin erfaring med «demografien». Det er «en viss type» som reagerer negativt når hun forteller om jobben sin.

– Det er stort sett pensjonerte menn fra petroleumsbransjen, og folk uten høyere utdanning, sier hun.

mest lest