Syv organisasjoner får status som «plusspartner» for norsk bistand

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. mai 2024 | 13:01

Skal bli enda lettere for dem å få tilgang til norske skattepenger satt inn på Bistandsbudsjettet.

De store norske organisasjonene som hare spesialsiert seg innen det Terje Tvedt har kalt det humanitærpolitiske kompleks mottar hundrevis av millioner kroner hvert år fra UD og Norad. Store deler går til å lønne adminstrativt ansatte og utvalgte mennesker i mottalerlandene der de ofte blir en «ny adel» på grunn av lønninger langt over det som er vanlig.

I 2023 ble 58 milliarder tildelt over bistandsbudsjettet.

I en pressemelding skriver Norad at syv organisasjoner for en «fasttrack» inn i bistandsbudsjettet.

«Tillit, fleksibilitet og økt effektivitet er nøkkelord når syv sivilsamfunnsorganisasjoner blir Plusspartnere for norsk bistand. De syv organisasjonene er  Adra Norge, CARE Norge, Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna og Strømmestiftelsen,» skriver de.

–  Plusspartnerne blir et viktig utviklingsverktøy for Norge og vil bidra til å øke kvaliteten og effektiviteten i bistanden. Jeg håper at fokuset på nytenkning og utprøvning vil bidra til en mer helhetlig tilnærming slik at vi kan skape varige positive endringer, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

Målet med Plusspartner-modellen er angivelig «å frigjøre tid til strategisk samarbeid, og slik sørge for bedre og mer effektiv bistand.»

–  Utfordringene verden står overfor med å nå bærekraftsmålene innen 2030, krever at vi tenker nytt sammen med partnerne våre og at vi bruker bistanden mest mulig strategisk. Jeg er derfor veldig glad for at Norad nå er i gang med de første Plusspartner-samarbeidene, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.

Han har «klare forventninger til at dette skal bidra til at vi øker både effektiviteten og kvaliteten på bistanden.»

–  Vi skal forenkle forvaltningen og frigjøre tid til strategisk dialog om hvordan bistand virker best mulig, sammen med viktige partnere, understreke Solhjell.

Plusspartner-ordningen er for sivilsamfunnsorganisasjoner som oppfyller visse krav til kompetanse, kapasitet og gode systemer. Organisasjonene må søke om å bli Plusspartner. Flere organisasjoner vil få status som Plusspartner etter hvert som søkere blir vurdert, heter det fra Norad.

Modellen innebærer en forhåndsvurdering som gir dem rett til å levere forenklede søknader, få en mer overordnet oppfølging og finansiell fleksibilitet. Plusspartnere må fremdeles søke om tilskudd når Norad lyser ut midler.

mest lest