Biden med flere krav til debatten i natt

Avatar photo
Publisert 27. juni 2024 | 22:28

Klokken 03:00 natt til fredag norsk tid begynner den første debatten mellom USAs presidentkandidater Joe Biden og Donald Trump.

Den 90 minutter lange debatten er den første av to planlagte debatter, og vil bli sendt fra TV-stasjonen CNNs lokaler i Atlanta.

Sittende president Joe Biden har kommet med flere krav i forkant av den første debatten.

Ifølge New York Times, har Bidens team ønsket å få unnagjort debattene tidligere før valget enn hva som er vanlig. Dette skal gi velgerne mer tid til å vurdere hvilken kandidat de skal stemme på, og kandidatene får fokusere mer på valgkamp i innspurten.

Bidens team har også forlanget at debatten må foregå uten publikum. Det er for å unngå jubling, buing og interaksjoner som kan forstyrre debatten.

CNN kommer dessuten til å «mute» kandidatenes mikrofoner når det ikke er deres tur til å prate. Dette var også et krav fra Bidens team.

Dette har de trolig forlanget på grunn av at debatten i forkant av 2020-valget var preget av kaos. Både Trump og Biden snakket i munnen på hverandre, avbrøt og kranglet gjennom hele debatten.

CNN har demonstrert hvordan mute-knappen vil fungere:

Ved et myntkast ble det bestemt at Joe Biden får stå til høyre på scenen. Det er ansett som potensielt fordelaktig, fordi eksperter mener blikket som oftest blir dratt mot høyre.

I vesten leser man også fra venstre til høyre. I en setting med to personer, skal angivelig også blikket vandre mot høyre. Det betyr at Biden kan få mer oppmerksomhet av TV-seerne, skriver Daily Beast.

Noen mener og at høyreposisjonen assosieres med dominans, som kan forklare hvorfor nesten alle de store talkshow-vertene, som Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel og Stephen Colbert, sitter til høyre på programmene sine, ifølge Slate.

Siden Biden fikk høyreposisjonen, fikk Trump velge om han ville ha første innlegg for hvert tema, eller ha siste ord. Han valgte siste ord.

Fox News skriver i dag at Joe Biden skal ha unngått å svare på spørsmål om han vil benytte prestasjonsfremmende rusmidler under den første debatten.

Bakgrunnen for spørsmålene skal være at Donald Trump og flere andre har forlanget at Biden tar en rustest før debatten. De mistenker at den sittende presidenten er mentalt svekket, og at han kan ønske å skjule dette under debatten.

Bidens team skal ha unngått å gi direkte svar på spørsmål om bruk av rusmidler to ganger. De skal og ha nektet å svare når Fox News har spurt «ja eller nei». Trumps team skal derimot ha gitt et klart og tydelig svar på vegne av deres kandidat: «absolutt ikke,» sier de.

CNNs Jake Tapper og Dana Bash vil være moderatorer under debatten.

mest lest