Støre vil hente pasienter fra Gaza til Norge: Slaktes av Sylvi

Avatar photo
Publisert 27. juni 2024 | 15:25

Regjeringen vil ta imot opptil 20 skadde pasienter fra Gaza for behandling. Frp-leder Sylvi Listhaug mener det finnes bedre måter å hjelpe på.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til VG at Norge vil lytte til Verdens helseorganisasjons appell om internasjonal medisinsk hjelp, og at regjeringen nå har bestemt at inntil 20 pasienter med pårørende fra Gaza kan tas imot i Norge og få behandling på norske sykehus.

Regjeringen vil vurdre å bruke Medevac-fly til evakueringen, men praktiske og sikkerhetsmessige utfordringer gjenstår. Det skal og gjennomføres nødvendige sikkerhetskontroller av de evakuerte.

Ifølge Støre skal Politiet og PST etablere prosedyrer for kontroll av både pasienter og følgepersoner, samt gjennomføre trusselvurderinger før personer evakueres til Norge.

Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke overbevist. Hun beskriver tiltaket som ren symbolpolitikk.

– Det er grusomt å se lidelsene sivilbefolkningen i Gaza utsettes for. FrP mener Norge skal stille opp for å hjelpe flest mulig skadde og bidra med medisinsk utstyr, personell og behandling. Dette må skje lokalt og i nærområdene fordi man der kan hjelpe mange flere for de samme pengene som man bruker på å ta 20 personer med familie til Norge, sier hun, og legger til:

– Det er ren symbolpolitikk av Støre. Hva med de mange skadde i andre konflikter i verden som for eksempel Burkina Faso, Sudan og Sør-Sudan?

FrP-lederen lar seg heller ikke berolige av løftene om sikkerhetstiltak.

– Selv om PST og politiet sjekkre hvem som kommer fra Gaza, har vi ingen garanti for at det ikke hentes Hamas terrorister eller andre tilknyttet terrororganisasjonen som bruker sin egen lokalbefolkning som levende skjold og som bruker dem kynisk i møte med Israel og det internasjonale samfunnet.

Listhaug stiller og spørsmål ved om de som hentes skal få opphold i Norge, og påpeker at det ikke er mulig å stanse dem fra å søke asyl.

– Da legges det til rette for familiegjenforening. FrP mener dette er feil og at hjelpen må komme til de mange, ikke noen få heldige utvalgte.

Statsministeren forsikrer om at hjelp i nærområder vil fortsatt være en prioritert, og at Norge skal støtte helsearbeidet og det humanitære arbeidet i Gaza og nærområdene, blant annet ved å styrke sykehusene.

mest lest