Ny russisk drone ødelegger ukrainske stridsvogner og kjøretøy

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. juli 2023 | 05:36

Ukrainske soldater jages ned av den nye, russiske billigdronen Lancet-3.

Ukrainske styrker sier at Russland øker bruken av den rimelige «Kamikaze»-dronen Lancet-3, som er i stand til å ødelegge utstyr mange ganger verdien og ikke lett å forsvare seg mot.

Videoer lagt ut av pro-russiske sosiale mediekanaler den siste måneden ser ut til å vise Lancet-droner som skader eller ødelegger Ukrainas verdifulle vestlige donerte utstyr, for eksempel en Leopard 2-tank og en Caesar selvgående haubits.

Lancet er en billig, russiskprodusert drone. Den grå, kantete tuben med fire vinger bærer mellom fire og fem kilo med sprengstoff.

Under en av Rossya-1s reportasjer, vises en nedlagt kjøpesenter som omgjøres til en våpenfabrikk på under åtte uker.

TV-bildene viser en massiv, ny fabrikk med flere hundre Lancet-droner. Produsenten ZALA Aero Groups, hevdet at produksjonen skal tredobles.

Artikkelen fortsetter.

Flere ukrainske soldater forteller til Reuters at hyppigheten av bruken hadde økt de siste månedene.

– Tidligere, på våren, brukte de ikke Lancets så ofte som de er nå, sier en 35 år gamle ukrainske artilleriskytter til Reuters, nær Avdiivka i Donetsk-regionens frontlinjer.

– Russlands forsvarsdepartement har oppmuntret til en økning i produksjonen av Lancet som en billig måte å treffe vestlig utstyr med høy verdi gitt til Ukraina for sin motoffensiv, sier Samuel Bendett, professor ved Center for a New American Security til Reuters.

Bendett sa at ifølge offentlig tilgjengelige russiske kilder koster en Lancet-drone omtrent 3 millioner rubler, som tilsvarer omlag 350.000 norske kroner.

Til sammenligning anslår analytikere at et enkelt S-300-missil brukt av Russland koster minst flere hundre tusen dollar. En Leopard 2-tank er verdt flere millioner dollar.

Den nyeste Lancet-modellen, har en rekkevidde på 50 kilometer, som gjør at dronen kan nå lenger inn bak ukrainsk forsvarslinje, enn noen annen russiskproduserte «Kamikaze»-droner.

Droner som Lancet, som flyr lavt og sakte, har en tendens til å forvirre tradisjonelle luftvernsystemer, som er bygget for å avskjære raskt bevegelige mål med en større varmesignatur.

– Nett eller metallbur kan bidra til å begrense skaden, sier Yuriy Sak, en rådgiver for Ukrainas forsvarsminister til Reuters. Men han påpeker at det beste forsvaret er radarutstyrte automatiserte antidronevåpen, samt elektroniske krigføringssystemer.

Han mener Ukraina trengte mange flere av disse systemene fra sine allierte.

Uten slike systemer blir ukrainske soldater ofte tvunget til å prøve å skyte Lancets ned med håndvåpen.

mest lest