Jenta som døde i Somalia var sendt på «kulturrehabilitering»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. august 2022 | 21:22

Torsdag ble det kjent i mediene at en jente fra Norge var funnet død i Somalia.

Politiet i Somalia har åpnet drapsetterforskning, bekrefter visepolitimester Zakia Hussen Ahmed i det somaliske politiet til VG.

– Det somaliske politiet etterforsker saken som et mistenkt drap. På nåværende tidspunkt er alt jeg kan si at dødsfallet var mistenkelig, og det er derfor vi undersøker det. Dessverre kan jeg ikke si noe mer om saken, skrev hun til VG.

Norsk UD bekreftet at de var kjemt med dødsfallet.

– Erfaringsmessig tar det lang tid for utenrikstjenesten å få formelt bekreftet et dødsfall i Somalia. Dersom pårørende ønsker hjelp kan de henvende seg til utenrikstjenesten ved ambassaden i Nairobi eller UDs døgnåpne operative senter, sa pressevakt Mathias Rongved.

Flere kilder i det somaliske miljøet sier til iNyheter at det dreier seg om en jente født i Norge av somaliske foreldre. Hun ble nylig sendt til Somalia på det som ofte omtales som «kulturrehabilitering». Det skjer hvis familien mener jenta, og i none tilfeller også guttene, har blitt for vestlige i kles- og væremåter.

iNyheter kjenner jentas identitet. Hun fremstår på sosiale medier som ganske vestlig i sin klesstil. Den siste posteringen hun har gjort på sosiale medier er fra 13. mars i år fra Mogadishu. Personer som kjenner henne sier de siden det hørte fra henne om at hun var stengt inne.

Saken har skapt stor engasjement i det somaliske miljøet med en rekke kondolanser på jentas profil på sosiale medier.

mest lest