Medvedev: – Invasjonen av Ukraina er ment å forhindre tredje verdenskrig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. august 2022 | 05:00

Russlands tidligere statsminister og russiske sikkerhetsrådets nestleder Dmitrij Medvedev sier at invasjonen av Ukraina er designet for å forhindre en tredje verdenskrig.

Det er i et intervju med det franske TV-nettverket La Chaîne Info at Medvedev, som også har vært president i Russland, kom med den uttalelsen, skriver nettavisa Meduza.

I et intervju med det franske TV-nettverket La Chaîne Info forklarte Russlands tidligere president (og tidligere statsminister) at tredje verdenskrig kunne ha startet hvis Ukraina hadde fått lov til å bli med i NATO, og banet vei for en antatt vestlig militæroperasjon mot Russland.

Medvedev hevdet også at Russlands «spesial operasjon» i Ukraina representerer det «mest beskjedne alternativet» som er tilgjengelig for Moskva, og sa at russiske tropper bare retter seg mot Ukrainas militære og unngår den bredere ødeleggelsen som vil følge med en mer aggressiv offensiv.

«Vi gikk ikke den veien,» hevdet Medvedev, og ignorerte den katastrofale skaden russiske tropper har påført ukrainske befolkningssentre siden februar 2022.

Medvedev sier at Russland for øyeblikket ikke har grunnlag for å bruke atomvåpen, men understreker at Moskva vil ty til atomvåpen dersom Russland angripes med denne typen våpen først, og dermed truer den russiske statens eksistens.

Les også: En krig uten mål og mening

Lukashenko
Belarus er klar til å reagere umiddelbart på trusler fra Vesten, sier president Alexander Lukashenko, melder det statlige nyhetsbyrået Belta.

Aleksandr Lukashenko. Foto: belta.by /Wikimedia Commons/Lisens

– De må forstå at ingen helikoptre eller fly kan redde dem hvis de eskalerer dette. Putin og jeg snakket en gang om atomvåpen. Tror du alt vi gjorde var å snakke? Alt er klart, sier Lukashenko.

 – Jeg advarte dem og vi kjenner dem. Jeg truer ingen, la presidenten til.
– Hvis Polens president Andrzej Duda «flyttet hjernen sin», så er ikke militæret idioter, de forstår hva svaret kan være hvis de eskalerer situasjonen på grensen, sier han videre.
Lukashenko er Putins nære allierte.

Ap-statsråd mener vi må ofre natur: – Vi trenger mer vindkraft

mest lest