Forskning: Urbane miljøer øker risikoen for psykiske problemer

Avatar photo
Publisert 27. september 2022 | 21:45

Bare 60 minutter i skogen kan gi redusert aktivitet i den delen av hjernen som er assosiert med stress, viser forskning.

At det å være ute i naturen er bra for oss har blitt påpekt flere ganger. Stressnivået skal synke, og det er generelt forbundet med bedre helse og økt kreativitet, ifølge NRK.

Samtidig antyder forskning at urbane miljøer øker risikoen for angst, depresjon og andre psykiske problemer. Byene, til tross for sine mange fordeler, kan altså være en belastning for vår mentale helse, mener eksperter.

Men er det egentlig tiden ute i frisk luft som gir oss god helseeffekt, eller er det slik at friske mennesker bruker mer tid utendørs enn andre?

Med dette spørsmålet som utgangspunkt bestemte tyske forskere seg for å prøve å besvare spørsmålet en gang for alle ved å undersøke menneskers «amygdala», en del av hjernen vår som blant annet regulerer stress.

Deres konklusjon er at naturopplevelser virkelig har en god effekt på hjernen vår.

Redusert stress etter bare én time

Deltagerne i studien ble tilfeldig delt inn i to grupper. Den ene gruppen måtte ta en times spasertur i en travel handlegate i Berlin. Den andre gruppen fikk gå en tur i skogen.

Alle gikk en bestemt rute, og ingen fikk bruke mobilen underveis. Etter turen gjennomførte hver deltaker en ny hjerneskanning.

Les også: Hett bruktbilmarked: Selger biler dyrere enn de kjøpte for

Resultatene viste følgende:

En tur i skogen ga redusert aktivitet i amygdala. Det støtter ideen om at naturen kan utløse en positiv virkning på hjerneregioner forbundet med stress. Studien viser også at effektene kan tre i kraft på bare 60 minutter.

Deltakerne som gikk en tur i skogen, mente også de var mer fokuserte og at turen ga dem glede.

Forskerne lærte også noe interessant om gruppen som gikk tur i urbane strøk

Mens aktiviteten i amygdala hos disse ikke avtok, slik den gjorde hos gjengen i skogen, fant de heller ikke at aktiviteten økte. Det kan bety at bylivet ikke nødvendigvis stresser alle.

Likevel insisterer forskerne på at å vandre i naturen har en dokumentert positiv effekt på hjernen.

– Funnet argumenterer sterkt for naturen, i motsetning til urban eksponering, skriver de i artikkelen sin. Studien er publisert i Molecular Psychiatry.

På tide med handling: Eksplosjonene i Østersjøen er et tydelig signal til Norge

mest lest