Store skader på Nord Stream 1: – Klart og tydelig sabotasje

Avatar photo
Publisert 27. september 2022 | 14:02

Selskapet bak gassrørledningen Nord Stream 1 sier de aldri før har sett slike skader. Kreml utelukker ikke sabotasje.

Fredrik Strömbeck i Sjöfartsverket sier til E24 at de har fått informasjon om at det lekker på to plasser, i både svensk og dansk økonomisk område. De har advart fartøy som seiler i nærheten av gassrøret om lekkasjen. Strömbeck sier lekkasjen kan utgjøre en fare for skipstrafikken i området om det opppstår brann i gassrørledningen.

Omfanget av lekkasjen vet ikke Sjöfartsverket noe videre om, skriver E24.

Sjefen for den danske Energistyrelsen sier til avisen Berlingske:

– Det er ikke snakk om en liten sprekk, men et veldig stort hull.

Ifølge Bloomberg skriver Nord Stream AG i en uttalelse at ødeleggelsene som skjedde i løpet av en dag på tre linjer i Nord Stream-rørsystemet er noe de aldri har sett tidligere. Selskapet skriver videre at det er «umulig nå å si» når røret kan være tilbake i drift.

En energiekspert sier til nyhetsbyrået TT at det er usannsynlig at lekkasjene skyldes en ulykke.

Utelukker ikke sabotasje

Polens statsminister Mateusz Morawiecki sier tirsdag at Nord Stream-lekkasjen er klart og tydelig en sabotasjehandling.

Han mener denne sabotasjen trolig er begynnelsen på en ny eskaleringsfase av krigen i Ukraina.

Dmitry Peskov er Kreml–talsperson. Han sa tirsdag formiddag i en telefonkonferanse at det er for tidlig å si noe om årsaken til skadene på Nord Stream.

Han sier videre at Kreml er «ekstremt bekymret» om rapportene knyttet til skader på rørledningen, og på spørsmål fra journalister om det kan dreie seg om sabotasje, sier talspersonen at ingenting kan utelukkes.

Les også: Aftenposten: Bhatti pågrepet i Pakistan

Peskov mener det må til en grundig etterforskning ettersom dette handles om energisikkerheten på kontinentet, ifølge Reuters.

Også EU-kommisjonen har vært ute tirsdag og sier at det er for tidlig å konkludere ved årsaken, men at eventuell sabotasje vil fordømmes.

Klima-, Energi- og Miljøministeriet i Danmark opplyser at de har bedt Energinet, som driver dansk energiinfrastruktur, om å heve beredskapsnivået for el- og gassektoren. Det melder E24.

Gassprisene klatrer videre

Gassprisen stiger i overkant av 5 prosent i formiddagstimene tirsdag. Det er varslet kaldere vær utover i Europa gjennom uken, noe som også kan påvirke gassprisen.

Det er mangel på gass som store deler av Europa er avhengig av, og prisene på gass har nådd svært høye nivå den siste tiden.

Årsaken er at Russland har vært den desidert største gassleverandøren til EU. Russland sto i sin tid for 43 prosent av EUs gassimport, viser EUs egne tall.

Russland har som et motsvar mot internasjonale sanksjoner mot dem, strupt leveransene av gass via Nord Stream 1, før de i slutten av august stengte gassledningen.

Venstre-lederen mener politikere bør få gå hjem klokken 16.00

mest lest