Dagbladet skriver om CO2-tvilende SSB-rapport: Men «gjemmer» den bort fra forsiden

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. september 2023 | 17:27

iNyheter skrev tirsdag om SSB-rapporten som sår tvil om CO-hypotesen knyttet til global oppvarming.

Vi gjenga hovedpunktene og spurte også hvordan de etablerte mediene kom til å forholde seg til rapporten.

Les også: Ny SSB-rapport sår tvil om CO2-hypotesen

Onsdag har Dagbladet, som første avis i mainstream, omtalt rapporten og intervjuet forskerne: John K. Dagsvik fra SSB og pensjonert sivilingeniør Sigmund H. Moen.

«Brannfakkel fra SSB: Sår tvil om CO2-hypotesen,» skriver Dagbladet.

Men iNyheter ble klar over Dagbladets artikkel gjennom Kjetil Rolness’ Facebook-side. Og fire timer etter publisering av artikkelen, er den ikke å finne på forsiden av Dagbladet.

Men der er det til gjengjeld en rekke andre artikler, av ymse aktualitet.

Utvalg av saker som har fått plass på dagens forside av Dagbladet,. Skjermbilde

Vi vet ikke om det er ved en inkurie at Dagbladet ikke har latt artikkelen være på forsiden, eller om den dukker opp igjen utover dagen.

Kan det være at ledelsen i avisen ønsker å begrave egne journalisters arbeid?

Dagbladets artikkel er redelig nok. De to forskerne kommer til orde.

– Det har undret meg at en sjelden hører nyanser fra ledende klimaforskere, som typisk hevder at klimamodellene og klimaforskingen har etablert utover enhver rimelig tvil at temperaturøkningen i seinere tid skyldes menneskeskapt utslipp av klimagasser, sier seniorforsker John Kristoffer Dagsvik i SSB til Dagbladet.

Hans makker istemmer:

– Formålet med artikkelen er å drøfte om det er bevist at deler av temperaturøkningen vi har sett de siste 200 åra skyldes utslipp av klimagasser. Vi mener det er for tidlig å konkludere, sier medforfatter Sigmund Hov Moen.

Så spørs det om artikkelen som Dagbladet selv omtaler som en «brannfakkel» dukker opp på forsiden. Er tabloidavisen virkelig opptatt av klikk, som de beskyldes for, burde den det...

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Dagbladet er nordmenns favorittavis

mest lest