Regjeringen strammer inn: Færre ukrainere vil få kollektiv beskyttelse i Norge

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. september 2024 | 12:39

Regjeringen kunngjorde i en pressemelding fredag at færre ukrainere vil omfattes av den kollektive beskyttelsen Norge har tilbudt siden krigens utbrudd i 2022.

Endringene innebærer at personer som kommer fra områder i Ukraina som Utlendingsdirektoratet (UDI) anser som trygge, vil få søknadene sine behandlet etter ordinære asylregler. Per nå gjelder dette seks områder i Ukraina, skriver Justisdepartementet i en pressemelding.

Fra kollektiv beskyttelse til individuell vurdering
I de siste to og et halvt årene har flertallet av ukrainske flyktninger som har ankommet Norge fått midlertidig kollektiv beskyttelse uten individuell vurdering. Nå vil imidlertid ukrainske borgere fra trygge områder måtte gjennom en individuell vurdering for å få asyl i Norge. Justis- og beredskapsminister Emilie Mehl forklarer:

– Ukrainere fra områder UDI vurderer som trygge vil ikke lenger automatisk få beskyttelse. De vil få en konkret og individuell vurdering av sitt beskyttelsesbehov, og kan få avslag på asylsøknaden dersom det ikke foreligger grunnlag for beskyttelse.

Kontrollerte innstramninger for bærekraftig innvandring
Krigen i Ukraina har utløst den største flyktningkrisen i Europa siden andre verdenskrig. I Norge har regjeringen gjennomført flere innstramninger for å sikre en kontrollert og bærekraftig innvandring. Emilie Mehl understreker at Norge fortsatt skal ta sitt ansvar, men at innvandringen må være i tråd med Norges kapasitet og lignende land i regionen:

– Innvandringen må være kontrollert og bærekraftig. Vi gjør nye innstramninger for å sikre at de som har et reelt beskyttelsesbehov, får hjelp, samtidig som vi sørger for at kommunene har kapasitet til å ta imot og integrere de som kommer, sier Mehl.

Regjeringen påpeker at det fortsatt er viktig for europeisk sikkerhet at Ukraina lykkes i sin kamp mot Russland, og at Norge vil fortsette å støtte landet gjennom blant annet det omfattende Nansen-programmet og våpendonasjoner.

Økende ankomster
Etter flere innstramninger gjennom vinteren, gikk antallet ukrainere som kom til Norge ned, men nå har ankomstene igjen begynt å øke. Ifølge justisministeren har Norge tatt imot 85 000 ukrainere de siste to og et halvt årene, mer enn noen av de øvrige nordiske landene. Ankomstene hittil i år er rundt 40 prosent lavere enn på samme tid i fjor, men tendensen de siste ukene har vært økende.

Kommunene under press
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna peker på presset som norske kommuner nå opplever, med mangel på boliger og økt press på velferdstjenestene:

– Vi skal fortsatt ta godt imot ukrainere som får beskyttelse i Norge, men vi må sørge for at kommunene har kapasitet til å integrere dem. Det er viktig at de som kommer, lærer norsk, kommer i arbeid og tar utdanning, sier Brenna.

mest lest