Ole Gjems-Onstad er en norsk jurist som er professor emeritus i skatte- og avgiftsrett ved Institutt for rettsvitenskap og styring på Handelshøyskolen BI samt ved Universitetet i Oslo, Queensland University of Technology og Universitetet i Stavanger.
I denne podcasten forteller han om problemer med formuesskatten, omfanget av offentlig sektor i Norge, og hvordan begrepet «nullskatteytere» blir brukt til å fortelle en uærlig historie om norske verdiskapere.
Gjems-Onstad mener ytelsene i Norge er for lukrative, og at velferdsstaten vår ikke er bærekraftig. Han er bekymret over at norske politikere ikke tar skatteflukt på alvor, og reagerer på at Norge ikke har noen store norske selskaper knyttet til industrier utenom naturressurser.
Skal vi klare å legge om kursen og rydde opp i økonomien, må vi først greie å kommunisere den riktige politikken til velgerne. Juristen mener det kan være utfordrende fordi velgerne foretrekker løfter om mer gratis ting, mens det er vanskelig å selge politikk som krever mer innsats og arbeid fra befolkningen.
Ettersom likhet er svært viktig for nordmenn, kan det være vanskelig terreng å navigere for borgerlige politikere som vil kutte i skatter og avgifter.
Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.