Stor internasjonal koronastudie: Én vaksine ga høyere risiko for blodpropp

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. oktober 2022 | 04:23

Internasjonal studie om AstraZenecas koronavaksine. Vaksinen har 30 prosent høyere risiko for å forårsake blodpropp tilfeller enn koronavaksinen fra Pfizer.

AstraZeneca-vaksine. Foto: Paul McManus/ Pixabay

Flere land, blant dem Norge, har gjort om anbefalinger for vaksinen etter at flere som var vaksinert med den, fikk alvorlige bivirkninger i form av blodpropp, lave blodplater og blødninger. Ifølge VG er det registrert åtte slike tilfeller blant AstraZeneca-vaksinerte i Norge, der fem har fått dødelig utfall.

Studien, som ble publisert i tidsskriftet BMJ, er den første der hyppigheten av bivirkningen i vektorvaksinene er sammenlignet med mRNA-vaksinene.

Forskere analyserte statistikk fra mer enn 10 millioner voksne mennesker i Frankrike, Tyskland, Nederland, Spania, Storbritannia og USA.

Les også: Professor om Covid-19 vaksine for barn: – Kan forårsake «utilsiktet skade»

I Tyskland og Storbritannia sammenlignet de tallene fra 1,3 millioner som fikk en førstedose med AstraZeneca-vaksiner med 2,1 millioner som ble vaksinert med Pfizer.

Der ble det registrert 862 tilfeller av blodproppene i løpet av de første fire ukene etter vaksinasjon hos AstraZeneca-gruppa, sammenlignet med 520 blant dem som fikk Pfizer, skriver NTB.

Det betyr at AstraZeneca-vaksinen innebar en 30 prosent høyere risiko enn Pfizer. Når de sammenlignet tallene for dem som ble gitt to doser, var det ingen forhøyet risiko.

AstraZeneca-vaksinen ble aldri godkjent i USA, som også har begrenset bruken av Johnson & Johnsons vaksine, men blir utlevert til fattigere land.

Moderna-sjef sammenligner covid med influensa og mener kun sårbare trenger vaksinen

mest lest