Tror utenriksminister Makej ble drept

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. november 2022 | 09:14

Lørdag ble det meldt at utenriksministeren i Belarus, Vladimir Makej, var død.

Han ble 64 år, ingen dødsårsak er oppgitt. Nå spekuleres det i årsaken.

– Han visste mer om Lukasjenko og hans liv enn noen andre, mer om Lukasjenkos personlige liv enn noen andre, sier den tidligere belarusiske statsråden og ambassadøren Pavel Latusjka til Nexta TV.

Han indikerer på Twitter at russisk etterretning stå bak drapet.

Franak Viacorka, som er stabssjef for opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskajas, omtaler Makej som en «lojal soldat» for Lukasjenko. Han legger til at Makej «dekket over Lukasjenkos forbrytelser» for Vesten.

Anton Gerasjtsjenko, som er nær Ukrainas utenriksminister, indikerer at dødsfallet er et drap og et hint fra Russlamd direkte til Lukasjenko selv, skriver VG.

– Det går rykter om at han kan ha blitt forgiftet. Makej var en mulig etterfølger til Lukasjenko. Han var en av de få som ikke var under russisk innflytelse. Ryktene sier at dette kan være et hint til Lukasjenko.

Den tidligere svenske utenriksministeren Carl Bildt er også ute med en kommentar.

– Sist jeg møtte Vladimir Makej var han veldig klar på sin vilje til å forhindre at landet hans kom under kontroll av Kreml. Han gikk heller ikke av veien for å beskrive Moskvas politikk som imperialistisk, skriver han på Twitter.

Belarus har stilt sitt territorium til rådighet for Russland i krigen mot Ukraina, men president Lukasjenko har uttalt seg ambivalent til krigen ved flere anledninger.

Det bitr også spekulert i at Russland har ønsket mer innsats og sett Makej som er bremsekloss for dette.

Twitter sensurerte alt om Hunter Bidens laptop: Nå vil Musk ta grep

mest lest