Trygve Hegnar: – Putin må myrdes

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. november 2022 | 11:25

«Putin må myrdes», er overskriften, og i ingressen gjør han det ytterligere klart:

«Ukraina og samarbeidende land må finne en måte å drepe Putin på,» skriver Trygve Hegnar i en lederartikkel som har fått mye oppmerksomhet på sosiale medier.

Det er ikke hver dag en norsk redaktør tar til orde for at en statsleder bør myrdes, men det gjør Finansavisens Trygve Hegnar i en lederartikkel lørdag.

Han radbrekker først analysene i de toneangivende mediene. Der kan man høre at Russland taper, men så langt ser ikke Hegnar tegn til det.

«I de ni månedene som er gått siden Russland startet krigen mot Ukraina, har eksperter fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), institutt for forsvarsstudier, Forsvarets høyskole, Krigsskolen, stabsskoler og andre forsvarsmiljøer nesten daglig fortalt oss (særlig gjennom NRKs forskjellige kanaler) om utviklingen i Ukraina. Hovedbudskapet, som majorene, oberstløytnantene, oberstene og kommandørkapteinene har formidlet, er at det går dårlig med Russlands krigføring, og at Ukraina stadig dytter de russiske styrkene bakover. Ukraina har overtaket.

Selv en tidligere forsvarssjef, Sverre Diesen, er blitt forsker og ekspert på krigsutviklingen.

Man må nesten spørre om dette blir for mye skrivebordsanalyser. Analysene er jo åpenbart gale,» skriver Hegnar.

Les også: Trygve Hegnar harselerer med regjeringen: – Batterifabrikkene tar kaka

Han mener de norske eksperten er preget av «ønsketenkning». De få områdene Ukraina har gjenerobret skygger ikke for realitetene: «Russland gjør jo nesten hva de vil fordi de har luftherredømme, og kan sende hundrevis eller tusenvis av raketter innover Ukraina opp mot hovedstaden Kiev, og legge det meste svart og ødelagt. Strømmen faller ut, atomkraftverkene trues av nedstengelse, vannet uteblir og befolkningen mister boliger, arbeid og helsevern,» skriver han og fortsetter:

– Det er Russland som, så langt, vinner denne krigen. Ukraina ødelegges og forskernes naive fremstilling av situasjonen på slagmarken kan faktisk være ødeleggende.

Denne krigen kommer til å fortsette og fordømmelser i FN hjelper ikke. Våpenhjelpen fra NATO er også for lite, mener han. Ukraina kommer til å kvernes i stykker.

«Pøbelregimet under president Vladimir Putin, som har gjort Russland til et diktatur hvor påstanden om at Ukraina og nazister i Ukraina startet krigen, får leve i mediene, kan bare stanses med militærmakt, eller et indre opprør mot Putin.»

– De norske ekspertene er dessverre preget av for mye ønsketenkning. Putins galskap inngår åpenbart ikke i deres pensum for hva som i nødsfall må gjøres.

Og nødsfallet er å myrde Putin, skal vi tro Hegnar. Dog mange vil si det er folkerettsstridig.

Hegnar har heller ikke tro på at Vesten selv vil gjøre det:

«Trolig er det bare slitne generaler eller utmattede og overkjørte oligarker som kan avgjøre krigen. På Putins hjemmebane.»

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Trygve Hegnar: – Støre blir oppfattet som en leder uten handlekraft

mest lest