Bruker fire millioner på kondomer

Avatar photo
Publisert 27. november 2023 | 14:00

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) oppfordrer unge til å bruke kondom, og spytter inn fire millioner kroner fra felleskassa som skal gå til gratis kondomer.

Bevilgingen kommer på bakgrunn av at det nå er en sterk økning av kjønnssykdommen gonoré i Norge. Smitten er høyest i aldersgruppen 20–29 år. Gonoré kan føre til blant annet alvorlig sykdom med senvirkninger i form av kroniske smerter og sterilitet.

– Når vi ser en økning antall tilfeller så er det klart at det er bekymringsfullt fordi det kan følge deg livet ut og det kan gjøre at du ikke kan få barn, selv om du skulle ønske det, sier helseministeren til VG.

Så langt i år har Folkehelseinstituttet registrert vel 2700 gonorétilfellene i Norge. Det er 1000 flere sammenlignet med samme periode i fjor.

Flere kvinner enn før får nå gonoré. Det siste tiåret har antallet gonorétilfeller blant kvinner tidoblet seg.

Bare rundt halvparten av kvinner får symptomer etter de har pådratt seg gonore. Symptomer kan være gul eller grønnlig utflod fra skjeden, brennende smerte ved urinlating, smerter i nedre mageregion og blødninger mellom menstruasjonsperiodene. Gonore gir oftere symptomer hos menn, som sviende/brennende smerte ved urinlating, væske/puss/utflod fra penis, ømme testikler, rødhet eller sårhet på tuppen av penis.

De fire millionene som nå går til Helsedirektoratet, skal styrke ordningen som lar folk bestille gratis kondomer på nett uten begrensninger.

Det har vært begrensninger på hvor mange kondomer man kan bestille på grunn av de økte prisene i samfunnet, og at flere enn vanlig har bestilt kondomer i det siste.

Oppfordringen til unge fra helseministeren er klar: – Bruk kondom!

mest lest