Nye statlige millioner til Faktisk.no

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. november 2023 | 15:53

Denne gang for å stoppe «hatprat» i skolene om konflikten i Midtøsten.

Det er kulturminister Lubna Jaffery som deler ut 10 millioner av skattebetalerne midler til et utvalgt organisasjoner. Og mest får Faktisk.no med 3,4 millioner for et «undervisningsopplegg» for skoler rundt om i landet.

Faktisk.no er eid av VG, Dagbladet, NRK, TV 2, Polaris Media og Amedia og Jaffery kaller det «et fantasisk system».

– Hvis vi kan få det inn i skole, at barn blir bevisste, at du er trygg på det du leser, at du klarer å skille mellom sant og usant, fake news og ekte news, tror jeg er veldig viktig, sier kulturministeren til Klassekampen.

Av andre mottakere av midler er Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Redd Barna og Samarbeidsrådet for tros- og livssynsorganisasjoner (STL).

Norsk Folkehjelp er samme organisasjon som på sine hjemmesider har svært anti-israelske «faktapåstander».

Les også: Får milliarder av skattepenger: Dette skriver Norsk Folkehjelp om Israels «overgrep» og «apartheid» (+)

På hjemmesiden, i artikkelen «Al-Nakba, en 72 år lang katastrofe» skriver Norsk Folkehjelps ungdomsorganisasjon «Solidaritetsungdommen» at 15. mai markerer «starten på Israels overgrep mot Palestina og det palestinske folket».

Videre skriver de at «konflikt» ikke er et «treffende» begrep fordi det tar ikke opp i seg «det skjeve maktforholdet som foreligger mellom Israel og Palestina, og hvordan dette fører til at overgrepene i all hovedsak skjer mot palestinere.»

Nå skal de altså få penger fra en Ap-statsråd til å motvirke «hatprat» om samme konflikt. Fra 1. januar ledes Norsk Folkehjelp av AP-mannen Raymond Johansen.

Også organisasjonen Stopp hatprat får penger, en million.

De mener konfliktnivået har økt etter Hamas’ terrorangrep 7. oktober og Israels invasjon av Gaza-stripen

– Når det går til friminutten, kan det ende i slåssing. Det skjedde på skolen min på grunn av den konflikten. Noen gutter begynte å slåss så andre måtte gripe inn, sier Johanne Fearnley fra Stopp hatprat.

Organisasjonen er kjempeglad for pengene.

– Mange av de som har engasjement for dssse spørsmåla, har jo ikke bakgrunn fra Gaza eller Midtøsten. De har annen innvandringsbakgrunn, men det har noe med at de identifiserer seg veldig med denne konflikten. De kan ha muslimsk bakgrunn for eksempel og ha opplevd at storsamfunnet, majoritetssamfunnet, ikke har sett dem, ikke har tatt dem på alvor, at de har opplevd rasisme eller diskriminering og at ingen reagerer, sier kulturministeren.

mest lest