Artikkelen er basert på en pressemelding fra Medietilsynet.
Ifølge Medietilsynets Barn og medier 2024-undersøkelse, får rundt 80 prosent av 9–18-åringer nyheter gjennom sosiale medier og TV. Sosiale medier er imidlertid hyppigere brukt som nyhetskilde enn tradisjonell TV. Hele 95 prosent av ungdommene oppgir at de konsumerer nyheter i en eller annen form.
– Det er positivt at nesten alle barn og unge følger med på nyheter. Samtidig er det problematisk at sosiale medier er en så sentral nyhetsplattform, ettersom det ikke finnes redaktører som kvalitetssikrer innholdet, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Blant de unge er TikTok den mest brukte plattformen for nyheter, etterfulgt av Snapchat og YouTube. 51 prosent av 9–18-åringene svarer at de ofte får nyheter fra sosiale medier, en andel som har holdt seg stabil de siste to årene. I kontrast, bare 32 prosent oppgir at de ofte får nyheter fra TV, og bare 14 prosent sier de får med seg nyheter fra nettaviser regelmessig.
Undersøkelsen viser også at 66 prosent av 13–18-åringene har kommet over nyhetssaker de mistenkte var usanne, og de aller fleste har sett slike saker i sosiale medier. Dette bekrefter at mange unge er oppmerksomme på at feilinformasjon kan spres på disse plattformene.
– Det er viktig at vi prioriterer opplæring i kildekritikk og kritisk medieforståelse for å hjelpe unge til å navigere i informasjonslandskapet, sier Velsand.
NRK, VG og TV 2 er de nyhetsmediene som flest unge benytter, og lokalaviser er også en viktig kilde for nesten halvparten av 9–18-åringene.