Våpenhvilen med Hezbollah: Israel har oppnådd mer enn de fleste trodde var mulig

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. november 2024 | 17:19

I flere år nå har analytikere snakket om Hezbollahs formidable slagkraft og trussel mot Israel. Men IDF har vist seg å kunne utradere store deler av kapasiteten.

Så hvorfor aksepterte Netanyahu våpenhvile forhandlet frem av USA på dette tidspunkt?

Flere årsaker har spilt inn, men det kan kanskje summeres opp med følgende ordtak: «Gi deg på topp.»

En fortsettelse av invasjonen ville risikert at Israel ble sittende i en hengemyr uten vesentlige videre måloppnåelse. Da ville internasjonal og intern kritikk etter hvert skygget for det som var oppnådd.

Israelske har påført Hezbollah betydelig tap av militær kapasitet, samt prestisjetap internt og eksternt og trolig en relativ politisk svekkelse i det religiøse lappeteppet i Libanon. De har fått sine ledere drept en etter en.

Innenriks i Israel er det tydelig tegn på slitasje blant reservister som er utmattet etter mer enn ett år med kamper i Gaza og også i Libanon. Israels våpenlagre har begynt å minke og det er også prekære mangler i USA etter snart tre år med krig i Ukraina noe som gjør etterforsyning til en hodepine. Og konflikten med Iran kan fortsatt eskalere.

Netanyahus krigsmål mot Hezbollah var også alltid mer beskjedne enn det «totale seieren» han har forsøkt å oppnå mot Hamas i Gaza.

Om lag 60.000 mennesker har vært evakuert fra nordlige deler av Israel. Hezbollah skal nå trekke styrkene sine nordover og den libanesiske hæren skal innta de sørlige områdene.

Våpenhvilen blir kritisert fra haukene i Netanyahus egen regjering. De ønsket fortsatt kamp i Libanon, men de fleste ser ut til å mene at tiden er riktig.

«Hezbollah er ikke Hamas. Vi kan ikke fullstendig ødelegge det. Det var ikke på mulig,» sier Yaakov Amidror til Financial Times.

Han er tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver for Netanyahu og jobber ved tenketanken Jinsa i Washington. «Libanon er for stort. Hezbollah er for sterkt.»

Det kan også ha spilt inn i kalkylen at Netanyahu ville få på plass en våpenhvile i god tid før Trump inntar Det hvite hus. Selv om Trump er mer uforbeholden i sin støtte til Israel enn Joe Biden, har også Trump gjort det klart at krigshandlingene ikke kan vare evig.

På spill for Trump står også regionale allianser og hensyn. For Saudi -Arabia spesielt er det vanskelig å tilnærme seg Israel så lenge det pågår intense kamphandlinger.

Det var også frykt for at Biden ville holde tilbake våpenforsendelser til Israel om Netanyahu ikke gikk med på våpenhvile.

Med våpenhvile i nord, kan IDF nå konsentrere seg om Gaza i et forsøk på endelig å «knuse» Hamas. Med Hezbollah kuet og Iran alvorlig rystet etter at Israel ha vist seg i stand til å nedkjempe deres luftforsvar, er det de som mener Hamas også kan presses nærmere en avtale om å løslate de siste gislene.

I så fall har Netanyahu hatt større suksess mot sine mange fiender enn de fleste trodde var mulig.

mest lest