Svensk polititopp advarer: Norge kan få «svenske tilstander» raskt

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28. januar 2023 | 10:40

Svensk politis fremste ekspert på gjengkriminalitet tror noen få «influensere» kan føre til at skyting og eksplosjoner blir vanlig også i Norge.

– Jeg tror ikke norske kriminelle har mer respekt for allmennheten enn det svenske kriminelle har. De bare benytter ikke de samme metodene akkurat nå, sier politiinspektør Gunnar Appelgren til TV 2.

Han har jobbet med organisert kriminalitet i Sverige i mer enn 30 år. Aldri før har situasjonen vært så dyster som nå. I 2022 ble 62 personer drept med skytevåpen.

Appelgren intriduserer begrepet «influensere » om det  som skjer.

– Det er gutter som vokser opp og synes vold er noe spennende og heftig. De vil skape seg et navn og vise at de er verre og tøffere enn andre. Noen av disse guttene forteller oss at de uansett ikke vil bli mer enn 25 år gamle, så de kjører på og gjør hva de vil akkurat nå, sier han.

Appelgren sier til TV 2 at influenserne, eller «voldskulturbærerne», som han helst kaller dem, er høyt på politiets prioriteringsliste.

– Vi må få saker på dem og pågripe dem. De må fengsles og dømmes, eller så må sosialtjenesten fange dem opp.

– Jeg kaller dem kulturbærere av vold fordi de ikke er gjengledere slik vi har sett i kriminelle miljøer tidligere. De peker ikke på folk og bestemmer, men de sprer vold og skaper en kultur vi er nødt til å bli kvitt.

Politiet er nesten maktesløse mot denne kulturen.

Gjengeksperten bruker et eksempel fra Södertälje i oktober i fjor.

– Vi visste at noen planla å ta livet av hverandre. Derfor hadde vi åtte politienheter i et lite område og en drone som fløy over og blinket blått på himmelen. Likevel fant gjerningsmannen en luke og skjøt en mann i hodet. Han kom seg vekk på en elsykkel. Det viser hvor motiverte gjerningsmennene er.

– Helt annen dimensjon

I tillegg til skytevåpen, brukes eksplosiver i stadig større grad. Det brukes for å skape frykt og i utpressingssituasjoner.

– Det er bare noen få uheldige kulturbærere som skal til. Får man inn et kriminelt nettverk som bruker eksplosjoner og ser at det sprer frykt og kanskje er egnet til å inndrive betalinger, så kan sånt utvikle seg fort, sier han.

Politiinspektør Grete Metlid sier til TV 2 Oslo-politiet er oppmerksomme på bruk av sprengstoff og granater.

– Vi har kjent med utviklingen i Sverige over tid. Tilgang til våpen er noe av det vi jobber målrettet med, men å si konkret at vi ser den samme utviklingen her, tenker jeg vi ikke kan per nå. Vi gjør alt vi kan for å hindre at vi får en tilsvarende utvikling som i Sverige.

Norske medier bortforklarer sin manglende dekning av Twitter-files (+)

mest lest