I mediene spiller Sp og Ap opp en dramatisk konflikt. Sprekker regjeringer over Aps krav om at tre energidirektiver må vedtas, er spørsmålet som blir stilt. Professor i statsvitenskap ved UiO, Elin Lerum Boasson, mener imidlertid saken er klar: Sp forstår seg ikke på hva Norge faktisk har forpliktet seg til.
– Norske politikere aner jo ikke hva som skjer, sier hun til VG.
Den energimarkedspakken som man nå diskuteres om skal gjøres til lov i Norge, ble lagt frem av EU allerede i 2018. Boasson mener det ikke er noe å diskutere. Norge er forpliktet av EØS-avtalen til å innføre dem.
- Fornybardirektivet stiller krav om at minst 32 prosent av energiforbruket i EU skal være fornybart innen 2030.
- Energieffektiviseringsdirektivet setter krav om det er mener er mer effektiv bruk av energi.
- Bygningsenergidirektivet stiller krav til mer effektiv bruk av energi i bygninger.
Professoren blåser også av Støres argument om at de andre direktivene kan diskuteres senere. For det er ikke slik at Norge kan velge og vrake mener hun.
– Det eneste grunnen til at vi ikke skal ta noe inn i EØS-avtalen, er at det ikke er EØS-relevant.
Det eneste Norge har avtale om å holde utenfor EØS, er jordbruk, fiske, naturvern og eksterne handelsrelasjoner.
Direktiver og forordninger som gjelder klima, energi og strøm, er relevante, forklarer Lerum Boasson til VG.
Og Norge henger allerede langt etter med det vi etter hennes mening må gjøre. Politikerne «mangler kunnskap» og det er «veldig mye rart som blir sagt».
– Jeg synes det er rart at Sp tolker EØS-medlemskapet til å gi Norge større frihet enn det faktisk gjør. Vi er forpliktet til å jobbe systematisk med å energieffektivisere bygg og øke andelen fornybar energi, som følge av EØS-avtalen, sier Lerum Boasson til Dagsavisen.
Og enda større kameler er i vente for den norske befolkningen og våre politikere.
Siden energimarkedspakken ble presentert i 2018, har EU-kommisjonen allerede lansert en ny pakke knyttet til grønn omstilling, som Norge heller ikke har behandlet.
I tillegg pågår arbeidet med en omfattende pakke om grønn industri, som etter planen skal legges frem i februar.
Denne pakken skal visstnok være «gigantisk» forteller eksperter til VG.
Å få de vedtatt til angivelige EU-skeptiske norske partier blir ikke lett, tror Lerum Boasson.
Men noe valg har vi juridisk ikke, ifølge henne.
– Hele strukturen i EØS går ut på at man tar for seg en sektor av gangen. Men EU sine pakker handler om stadig flere sektorer på samme tid. Norges system er ikke satt opp for å håndtere en sånn situasjon, sier hun til VG.
Men en mulighet er det visstnok.
– Det er selvsagt mulig å ta opp til ny vurdering om man ønsker å be EU om at flere områder skal holdes utenfor EØS, sier hun til Dagsavisen.
Så spørs det om EU og EØS kan bli et aktuelt tema i valgkampen. Og kan det skape nye politiske konstellasjoner?
For det synes klart at Ap og Høyre står samlet om en annen linje enn hver av sine med EU-skeptiske koalisjonspartnere FrP og Sp.
Sp vil i utkast til nytt partiprogram for 2025-29 erstatte EØS-avtalen med handels- og samarbeidsavtaler med EU, etter reforhandlinger,
Mens FrP i sitt program er imot EU-medlemskap, mens de om EØS skriver at «Norges handel med EU skal styres gjennom EØS-avtalen, men deler av EØS-avtalen bør reforhandles.»
Høyre på sin side tar ikke eksplisitt stilling til EU-medlemskap men skriver at de «ønsker å beholde EØS-avtalen. Høyre vil søke deltagelse i de europeiske fora som vil tjene norske interesser, særlig innen helse-, justis-, forsvars-, migrasjons- og klimafeltet. Kunnskap om politikkutvikling i EU må prioriteres høyt blant norske diplomater og byråkrater.»
Arbeiderpartiet vil heller ikke si noe om de ønsker EU-medlemsskap, men de minner i sitt program på at de har anbefalt det to ganger tidligere (1972 og 1994). I deres formulering er det nå slik at «EØS-avtalen har i sum tjent Norge godt gjennom et kvart århundre. Arbeiderpartiet mener at norske interesser best fremmes ved å samarbeide med våre europeiske naboer. Vi er derfor tilhenger av et sterkt politisk samarbeid i Europa.»
iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal
Vil Tangen «presse Meta til å sensurere mer» eller er han bare smart? (+)