Klimaforskere mener vi har mindre snø enn før: – Nei, det tror jeg ingenting på, sier 100-åring fra Vegårdshei

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28. februar 2024 | 18:18

Snøen har ligget tjukk over store deler av landet, helt ute ved fjæresteinene. Nå er klimaeksperter NRK har snakket med bekymret for at folk ikke er bekymret nok over klimaendringer.

I Arendal by trener man langrenn.

– Det er helt fantastisk med slike forhold. Det er motiverende, og vi trener bedre, sier Thomas Blom og treningskameraten Johan Gjestland som går runde på runde i skiløypa på Myra i Arendal.

Blom og kompisen «er noe tvilende til ekspertenes beregninger om at snøen skal forsvinne her fra lavlandet på sikt,» skriver NRK.

– Vi har ikke merka så mye til det ennå i hvert fall. Både i år, og for to år siden, har vi hatt kjempefine vintre lokalt.

Det var også mulig for skiløpere å nyte snøen helt ut i fjæresteinene i 2007, i 2008, 2012, 2014, 2021, og altså i år.

«Til tross for dette er statistikken er soleklar. Siden 1960-tallet har det skjedd dramatiske ting med snøen,» hevder NRK videre.

– Det er helt tydelig. Det har blitt betydelig kortere snøsesonger, og vi har egentlig har bare sett starten på det, sier Anita Verpe Dyrrdal, klimaforsker ved MET og leder av Norsk Klimaservicesenter.

Arendal har angivelig fått nesten 70 færre dager med snø siden 1960. I Oslo har man mistet 75 snødager.

Arendal har angivelig bare 30 snødager i året

– Det vil generelt blir mindre og mindre snø der folk bor i lavlandet. Folk må reise stadig lengre og høyere opp i fjellet for å finne den, sier Dyrrdal.

I Vegardshei, noen kilometer inn i Agder, er folk skeptiske til disse påstandene og spådommene.

Det skal det ha blitt 38 færre snødager her siden 60-tallet. Nå er det 47 slike dager igjen, i snitt, skriver NRK basert på det klimaekspertene forteller.

Frem mot 2100 vil nok en tredel av disse forsvinne, mener de.

Det tror ikke folk NRK treffer på i Vegårshei noe på.

– Nei, det tror jeg ingenting på. Jeg er snart 100 år og har opplevd at dette har gått frem og tilbake. Snøen forsvinner ikke, sier Lullen Lie Seljåsen.

Skjermbilde NRK

– Snøen blir værende her på Vegårshei. Dette er et skikkelig «snøhol», sier Magne Ingolf Madsen som driver bensinstasjon og brøyter snø.

Svein Tveitdal har bakgrunn fra FNs klimapanel og driver klimablogg på X med 400.000 følgere.

Han tror snøvintre som i år, har økt skepsisen til klimaforskningen.

– Folk er veldig påvirket av de ser ut vinduet der og da. Og når vi får slike ekstreme vintre, er det enkelt å bare tenke at klimaendringene er tull, sier han.

En av fire voksne i Norge mener den globale oppvarmingen først og fremst er naturlig, viser målinger. De er det Faktisk.no omtaler som «klimaskeptikere».

Ingen andre land i Europa skårer høyere på «klimaskepsis» enn nordmen.

– Vi er et oljeland og mange vil rett og slett ikke ta inn over seg de menneskeskapte klimaendringene. Samtidig ønsker vi ikke å miste den typiske norske vinteren, og da passer sånne værhendelser inn i bildet vårt, sier Tveitdal.

I NRKs egen undersøkelse viser de foreløpige resultatene dette på spørsmål om de tror det blir færre snødager fremover:

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Klimaendringer, CO2, Milanković-sykluser, Peak Oil, klimaskeptikere

mest lest