Samfundet er et trossamfunnet ble stiftet i 1890 etter at en gruppe på Sør- og Sør-Vestlandet hadde innvendinger mot liturgien i statskirken.
De har nå menigheter i Egersund og i Kristiansand der de eier og driver fire egne skoler. Samfundets skole Sentrum i Kristiansand har 133 elever fordelt på 5. til 10. trinn.
Vårt Land har skrevet flere kritiske artikler om Samfundet. I desember i fjor ble Samfundet nektet statstilskudd for 2023.
Utdanningsdirektoratet (Udir) har åpnet tilsyn med en av Samfundets tre skoler i Kristiansand. Vårt Land har fått innsyn i tre lærebøker.
Til grunn for skolens utlegning av forholdet og rollene mellom kvinner og menn i boka Tro meg fra 2013, vises det blant annet til følgende tekst fra Det nye testamentet:
«Mannen er kvinnens hode, slik Kristus er kirkens hode», heter det i Efeserne kapittel 5, vers 23.
Boka mener at det er «bibelsk lære at mannen har hovedansvaret for det som skjer i hjemmet,» skriver Vårt Land. Det innebærer noen plikter, får elevene opplyst.
Mannen har ifølge boka noen plikter:
«Elske, ære, styre, regjere og forsørge sin kone. Det betyr blant annet at han skal ut i arbeid og sørge for at familien får nødvendige inntekter.»
Kvinnens ansvar er blant annet dette:
«Underordne seg mannen i kjærlighet», heter det, med henvisning til følgende bibelvers: «Din lyst skal stå til din mann, og han skal råde over deg» (1 Mos 3,16).
Oppgavefordelingen har Gud «gjort av kjærlighet og for at det skal være orden i hjemmet», oppsummeres det ifølge Vårt Land i slutten av kapittelet.
Kritisk
Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon liker ikke det han hører.
– Jeg er kritisk til denne måten å drive undervisning på. I likhet med alle andre som går på skole, skal også disse elevene ut i samfunnet en gang. Jeg er bekymret for elevenes møte med personlige relasjoner og arbeidsliv dersom man møter samfunnet med et syn på at kvinner skal underordne seg menn, sier han.