Nammo ammunisjonsfabrikk ut mot TikTok-senter på Hamar: – Vår vekst utfordres av lagring av kattevideoer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. mars 2023 | 12:21

Tidligere i mars ble det klart at det norske datasenterselskapet Green Mountain har signert en avtale med den kinesiske videodelingstjenesten TikTok.

For å imøtekomme TikToks økende datalagringsbehov i Europa, skal selskapet bygge et nytt anlegg. Datasenteret på Hamar blir Norges største.

Anlegget har fått navnet OSL2-Hamar og vil ha en kapasitet på opptil 150 megawatt. Det gir et mulig årlig forbruk på 1,3 TWh. Norges totale produksjon i fjor lå på 157 TWh.

Kritikken har vært sterk mot prosjektet – og nå rasler en ny aktør med sablene

«Prosjektet er et kinderegg fra helvete: Det kan bli en katastrofe for innlandsindustrien, svekke forsvarsevnen og skade Norges anseelse i Nato,» skriver Morten Brandtzæg i Aftenposten.

Han er konsernsjef i våpenprodusenten Nammo.

Brandtzæg mener mener det er «utrolig» at prosjektet har fått grønt lys. «Det handler dels om lett underholdning som kattevideoer.»

Men Tiktok er også kjent for «mulig storstilt spionasje og datainnhenting» på vegne av kinesiske myndigheter. Og enda verre:

«Det kinesiske prosjektet bruker opp så mye av den tilgjengelige effekten i regionen at en rekke planlagte industriutbygginger står i fare.»

For elektrisitetsforsyningen i Innlandet er mer eller mindre bunnskrapt, ifølge Statnett.

Konsernsjef Brandtzæg er bekymret for situasjonen på andre siden av Mjøsa, der Industriparken på Raufoss holder til som et av landets største industrielle sentre.

Der holder hans egen forsvarsbedriften Nammo til. Der er det romfartsvirksomhet, bildelproduksjon, aluminiumsvirksomhet og mye annet, skriver han og forteller at det er planlagt mye utbygging de kommende årene med «hundrevis av nye arbeidsplasser.»

Det totale ekstra effektbehovet kan bli noe i størrelsesorden 40MW. Altså mye mindre enn Tiktoks «umettelige behov» på 150 MW.

Brandtzæg nevner krigen i Ukraina. Den setter presse på forsvarsbedrifter som Nammo Krigen i Ukraina har tømt ammunisjonslagrene i en rekke vestlige land. For noen produkter som artilleriammunisjon er etterspørselen 10 til 20 ganger høyere enn vanlig, skriver han.

«Forsvaret er helt avhengig av produksjonen her. Nammo er også særdeles viktig for våre allierte: Det er én av bare fire bedrifter i Nato som lager rakettmotorer til for eksempel luftvern. At produksjonen her kan holde tritt med den nå massive etterspørselen, er åpenbart et spørsmål om nasjonal sikkerhet.»

Skandale

Men Brandtzæg ser mørkt på det nå som TikTok skal suge kraft til sine datasentre på Hamar. Det er en «overhengende fare for at svaret blir nei», når Nammo skal spørre om mer kraft. Fordi Tiktok har brukt opp kapasiteten.

– Å bruke ordet skandale er en underdrivelse, slår Brandtzæg fast.

Han ønsker en annen løsning enn dagens.

Slik det er nå har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) en policy om «ikke-diskriminering» når kunder i industrien ber om mer strøm. Det er førstemann til mølla. En bedrift som ber om mer strøm, får det om det er ledig kapasitet.

– Det hele koker ned til at Norge har valgt å gi grønt lys og klar bane til en kinesisk aktør som neppe vil oss vel. Vår egen industri blir prioritert ned. Nå må vi ta et valg! avslutter Brandtzæg i et innlegg som viser konflikten som har oppstått over knappe norske kraftressurser.

Han har også uttalt seg om saken til Financial Times.

– Vi er bekymret fordi vi ser at vår fremtidige vekst utfordres av lagring av kattevideoer, sier Brandtzæg til Financial Times.

Avisen skriver at etterspørselen etter artillerigranater er 15 ganger høyere enn normalt, og Europas ammunisjonsindustri må investere 2 milliarder euro (22 milliarder norske kroner), i nye fabrikker for å holde tritt med Ukrainas behov, ifølge Brandtzæg.

Ifølge noen estimater avfyrer Ukraina 6.000 til 7.000 artillerigranater om dagen, og står overfor ammunisjonsmangel etter mer enn ett år med krig.

Hardt ut mot TikTok-senter i Norge: – Sjokkerende sløsing med strøm

mest lest