Viktor Orbán: – Verdensordenen er i endring, og vi må vinne vår sak

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 28. april 2024 | 17:01

Statsministeren talte på CPAC Ungarns 2024-arrangement.

«Ungarn nyter i dag en sterk posisjon på den internasjonale politiske scenen», uttalte Ungarns statsminister Viktor Orbán under åpningen av CPAC, dette melder magyarnemzet.hu.

Statsministeren påpekte at dette står i kontrast til det man skulle forvente, gitt at Ungarn er en nasjon med kun ti millioner mennesker, en liten militærstyrke og et brutto nasjonalprodukt som er på et middels nivå.

Sett fra dette perspektivet spiller Ungarn ikke en viktig rolle, og det fremstår ikke som særlig fascinerende, spesielt når man betrakter det fra steder som Washington, Brussel, Berlin, Moskva eller Beijing.

«Så beskjedenhet og ydmykhet, mine kjære ungarske venner, er berettiget. Likevel er det noe tiltrekkende ved Ungarn, noe eksotisk» legger Orbán til. Statsministeren mener dette muligens kan skyldes språket, som ingen forstår.

Han delte tanker om at «vårt folk har levd her i over tusen år, kjempet for vår frihet, og dette har gitt oss muligheten til å leve på en konservativ øy.»

Han poengterte at dette har gjort det mulig å holde denne konferansen, noe som viser at prinsippet om rettsstaten står sterkt i Ungarn. Han nevnte også et tilfelle fra Brussel hvor han hadde vært med på en konferanse, selv om en lokal borgermester i utgangspunktet hadde forsøkt å nekte avholdelsen av møtet ifølge 24.hu.

Les også: Ordfører beordret politiet til å stenge ned høyreorientert konferanse

«Ting er annerledes her. Til tross for alle ryktene har vi en rettsstat her. Alle kan arrangere den konferansen de vil. Du leier den plassen du vil. Si hva du vil. Det er slik det er her, ungarerne liker ikke at andre blander seg inn i deres saker»  bemerket Orbán.

Den ungarske statsministeren hilste Australias statsminister Tony Abbott velkommen og sa:

«Da migrasjonsbølgen startet i 2015, var han den vestlige statsministeren vi så opp til her i Budapest, fordi han sa at migrasjonen måtte stoppes, og det var han som stoppet den. Det var han som fortalte oss at hvis du kommer ulovlig til grensene, kan du ikke komme inn. Og han viste at det er mulig. Siden den gang har eksemplet blitt et vennskap»  la Orbán til.

Han ønsket også Slovenias tidligere statsminister Janez Jansa, velkommen og han fortsatte:

«Hans store triks er at enten han er i regjering eller i opposisjon, hvis du snakker med ham, føler du at du snakker med statsministeren. Han var en stor og vellykket forkjemper, selv om venstresiden gjorde alt mot ham, han ble dratt for retten, dømt, han havnet i fengsel. I mellomtiden har Brussel vært stille, men han har alltid stått opp, han har alltid kommet styrket ut av det, og han kommer alltid til å være «statsminister»».

Den ungarske statsministeren ønsket også Georgias statsminister, Irakli Kobakhidze, velkommen. Kobakhidze er kjent i hjemlandet for å være en dyktig politiker, lik en sjakkmester. Dette er kanskje ikke overraskende, med tanke på at Georgias tusenårige historie i seg selv utgjør et stort geopolitisk sjakkspill. Målet med spillet har alltid vært å bevare et unikt språk, en distinkt kultur og en nasjonal identitet, selv med trusler og invasjoner fra ytre krefter. Dette er en kamp på det store sjakkbrettet, en kamp det georgiske folket har lyktes med gjennom århundrene.

Mateusz Morawiecki, tidligere statsminister i Polen ble ønsket velkommen med disse ordene:

«Vi er gamle våpenbrødre med ham, vi kjempet sammen i Brussel for suverenitet, for å stoppe migrasjonen, for å beskytte våre familier og våre barn. Vi kjempet sammen, polakker og ungarere, for alt som er viktig for oss, og som den progressive venstresiden ønsket å avskaffe eller påtvinge oss».

Videre fortsatte Viktor Orban og sa at:

» dette året, 2024, ikke er et år for teori, men for praksis. Det vil være valg over hele verden, og disse valgene må vinnes. Disse valgene vil sammenfalle med store globale politiske og geopolitiske trendbrudd. Verdensordenen er i endring, og vi må vinne vår sak midt i denne endringen».

Han understreket at progressive liberale aner faren.

» Så husk at de er fast bestemt på å gjøre alt, de skyr ingen midler, og de sitter fortsatt ved makten. Farlige motstandere» la han til.

Statsministeren sa at om det trengs, vil de liberale sette statlige organisasjoner til å jobbe mot oss.

«Våre amerikanske venner forteller oss det, og det skjer rett foran øynene våre. Det skjer med oss ungarere i Brussel hele tiden. Det skjer med president Trump i USA. Vi heier på ham, ikke bare i valget, men også i domstolene» sa han.

Orbán sa at de som ikke er enige med oss har mye makt i toppen av organisasjonene. I stedet for å jobbe for det som er best for alle, prøver de å holde nede de som ikke er enige med dem. I en slik situasjon, påpekte han, må vi vinne.

«Vi så hvordan kommunistene bygget opp politisk undertrykkelse. Men jeg tror ikke alle i Vesten vet det, så la oss ta noen minutter nå. Mine kjære venner, kommunistene pleide å synge osten ut av munnen på oss, og nå synger de progressive osten ut av munnen på oss, og i fem trinn gjør de statsorganene til instrumenter for undertrykkelse. Først omdefinerer de hva som er normalt. George Orwell har sett dette før. Det første skrittet de progressive liberalistene tar i sin undertrykkelse, er å få det normale til å bety det stikk motsatte»

sa statsministeren.

Han fulgte opp og sa videre at de liberale ser migrasjon som en ressurs. Han sa kriminaliteten stiger, terrortrusselen øker, og samfunnstilliten svikter. Det neste er å bruke offentlige midler for å vise at motstand er problematisk og lytte til kritikk fører til trøbbel. Viktor Orbán mener det siste steget er å se konservative med farlige meninger som en sikkerhetstrussel.

» De sender deg en slags faktasjekker eller demokratiets vaktbikkje, som så finner ut at du ikke deler deres syn på normalitet, og at du derfor er en radikal hvis ytringsfrihet trygt kan begrenses. Deretter, i et fjerde trinn, blir du jaget av den liberale pressen. De bruker aktivister som så bringes til taushet med juridiske midler. Så kommer en verden av pseudoprofiler på internett, angiveri på sosiale medier og en mengde sivile som bombarderer domstoler og statlige organer med anmeldelser. Og hvis man fortsatt orker, og hvis man fortsatt står oppreist, vil de offentlige myndighetene bli kalt inn i et femte trinn» sa han.

Han påpekte at offentlige organer blir til private institusjoner for progressive.

Han påpekte at offentlige organer nå blir som private for progressive. «De vil finne gyldige anklager, straffeforfølge dere og til slutt stilne dere med statens hjelp». Han nevnte at i Brussel og i europeiske hovedsteder behandler de Ungarn og konservative slik. I USA prøver de å fjerne Trump fra valg via retten. Orbán mener EU prøvde å utestenge Tucker Carlson på samme måte. I Tyskland overvåkes politiske partier, og i Finland fordømmer de en politiker og biskop for å sitere skrifter. Statsministeren konkluderte med at den progressive, liberale tankegangen har slått feil.

Talen er tilgjengelig på YouTube på ungarsk her.

mest lest