Partileder i Konservativt, Erik Selle, sier partiet vokser jevnt og retter nå blikket mot Stortinget. I et intervju med iNyheter snakker han om partiets fremgang, forholdet til KrF, Norges håndtering av Ukraina-krigen, og hvorfor han mener konservative verdier er avgjørende for samfunnets fremtid.
Partileder i Konservativt, Erik Selle, mener partiet er i medvind etter landsmøtet, der de blant annet valgte Truls Olufsen-Mehus som ny politisk nestleder. I et intervju med iNyheter forteller Selle at partiet går til valg med stor selvtillit.
– Vi ser ut til å ha løftet oss til mellom 1 og 2 prosent i snitt. I enkelte målinger har vi vært oppe i 1,4 og 1,7 prosent, og i Finnmark var vi så høyt som 1,9 prosent, sier Selle.
Han peker på en «konservativ vind» internasjonalt, og på at Konservativt har satset mer på målrettet bruk av sosiale medier.
– Vi har nok også nådd et nivå hvor vi ikke kan ignoreres av etablerte medier lenger, og det gir en snøballeffekt, sier han.
Vil hente velgere bredt
Selle avviser at Konservativt først og fremst konkurrerer med KrF.
– Vi representerer opprinnelsen til de borgerlige partiene i Norge, og appellerer bredt. Mange føler seg fremmedgjort i Høyre, Frp og Venstre, sier han.
Han mener også at Senterpartiet har sviktet sin konservative profil etter regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet, og peker på landbrukspolitikk og nasjonal beredskap som viktige satsningsområder for Konservativt.
– Vi ønsker de andre borgerlige partiene velkommen tilbake til sin opprinnelige identitet, men vi ber velgerne merke seg at for oss har konservativ politikk vært substansielt, ikke bare retorikk, sier Selle.
Kulturkamp og ytringsfrihet
Selle mener Konservativt har vært konsekvente i å stå imot det han kaller «woke-politikk» i skoler og barnehager, og advarer mot utviklingen i det norske rettssystemet.
– Vi ser en politisert rettspraksis hvor man selekterer hvem man går etter, ikke basert på hva som er gjort, men hvem det er rettet mot. Det skaper fremmedgjøring og undergraver rettsstaten, sier han.
Han understreker at partiet ønsker frihet for alle, men også en klar bevaring av norske symboler som det nasjonale flagget på offentlige bygg.
Utenrikspolitikk: Realisme over idealisme
Når det gjelder krigen i Ukraina, fremholder Selle at Konservativt støtter Ukrainas rett til selvforsvar, men at en diplomatisk løsning må søkes raskt.
– Vi må forstå Russlands historiske erfaringer og paranoia. Ukraina var en rød linje for Russland, og vestlige ledere skjønte ikke alvoret da NATO åpnet for ukrainsk medlemskap i 2008, sier Selle.
Han uttrykker frustrasjon over det han oppfatter som en ukritisk fremstilling av konflikten i vestlige medier, og sier at det å peke på Vesten og NATOs rolle i eskaleringen ikke betyr at man støtter Russland.
– Å bli stemplet som «pro-Putin» er bare et forsøk på å stoppe en nødvendig debatt, sier han.
Trump og det amerikanske folkedypet
Selle var tidlig positiv til Donald Trump og mener Trump representerer et folkedyp som reagerer mot globalisme, overnasjonalitet og svekket nasjonalstat.
– Trump representerer et USA som vil tilbake til sin opprinnelige idé om frihet og selvstyre. Jeg støtter ikke alt Trump gjør, men hans realpolitiske linje gir håp om fred, også i Ukraina, sier Selle.
Han mener demoniseringen av Trump i europeiske medier er farlig, ikke minst for Norges sikkerhetspolitiske interesser.
Skille mellom tro og politikk
På spørsmål om forholdet mellom tro, politikk og åndelige forklaringer, understreker Selle at Konservativt baserer sin politikk på konkrete analyser, ikke religiøse tolkninger.
– Jeg tror verden har en åndelig dimensjon, men i politikken må vi gå til valg på praktiske analyser og konsekvenser. Vår politikk om å styrke familien og fremme skattelette for barnefamilier handler om samfunnsbygging, ikke om å påtvinge noen et religiøst syn, sier han.
Hvor kan Konservativt lykkes?
Selle tror Agder, Rogaland og Finnmark kan bli sterke områder for partiet ved neste stortingsvalg.
– I Agder er folk møkk lei høye strømpriser. I Finnmark ser vi en voksende frustrasjon over symbolpolitikk og mangel på prioriteringer som gagner lokalsamfunnene, sier han.
Avslutningsvis advarer Selle mot å tro at et samfunn kan være verdinøytralt.
– Dersom kristne verdier forsvinner fra lovverket, vil de erstattes av andre ideologier. I Europa ser vi at islam vokser frem der det kristne fundamentet svekkes. Derfor må vi beskytte våre verdier, uansett om du er troende eller ateist, sier Selle.
Hele podkasten der Erik Selle er i samtale med Helge Lurås slippes senere i uken.
iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal
Cecilie Lyngby fra Partiet DNI: – Systemet er rigget for å holde nye stemmer ute