Mann druknet i kvikksand: Vennene var vitner

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28. mai 2023 | 18:57

Et grusomt dødsfall fant sted i Alaska på søndag. En 20 år gammel mann ble sittende fast i kvikksand og ble til slutt slukt av tidevannet mens venner og redningsmannskaper sto hjelpesløst og så på.

En 20 år gammel mann fra Illinois døde etter å ha satt seg fast i kvikksandlignende silt i en elvemunning i Alaska og druknet da tidevannet kom inn.

Zachary Porter fra Lake Bluff, Illinois, gikk på gjørmeflatene ved den forræderske Turnagain Arm – en 48 mil lang elvemunning skåret ut av isbreer – da han ble sugd inn i silt, sa Alaska State Troopers talsmann Austin McDaniel.

Til tross for innsats fra brannmenn og Porters venner for å frigjøre ham fra gjørmen, druknet det innkommende tidevannet ham.

Ved lavvann er elvemunningen kjent for sine pittoreske, men farlige leire laget av silt skapt av isbrepulveriserte bergarter, skriver New York Post.

Minst tre andre personer har kjørt seg fast og druknet der i løpet av årene. Mange andre har blitt reddet, inkludert en fisker for to uker siden.

Like før klokken 18. søndag gikk Porter sammen med en gruppe venner over søleflatene da han satte segf fast mellom 15 og 35 meter fra land.

En av vennene hans ringte umiddelbart 911 mens resten prøvde å dra ham i sikkerhet.

Da de første redningsmennene ankom, var 20-åringen allerede sunket til midjen i gjørmen.

Artikkelen fortsetter.

Flere brannmannskaper fra området og to luftambulanser rykket ut til stedet. Men til tross for deres innsats, druknet tidevannet ham rett før 18:45, sa tjenestemenn.

Offerets kropp ble hentet fra mudderet rundt klokken 06.00 dagen etter da tidevannet hadde trukket seg tilbake.

«Det er stort, det er fantastisk, det er vakkert og det er overveldende,» sa Kristy Peterson, administrator og leder EMT for Hope-Sunrise Volunteer Fire Department, om Alaska.

«Men du må huske at det er Moder Natur, og hun har ingen nåde for menneskeheten.»

Peterson, som svarte på anropet, snakket med Porters venner under det mislykkede redningsforsøket. Hun sa at alle som deltok i operasjonen var «sønderknuste».

«Når vi svarer, svarer vi med de ytterste gode intensjoner og som mødre og fedre og onkler og brødre,» sa hun. «Vi svarer med så mye lidenskap og handlekraft som vi kan.»

Ved lavvann er Turnagain Arm kjent for sine gjørmeflater som «kan suge deg ned,» sa Peterson. «Det ser ut som det er fast, men det er det ikke.»

Slik ser det ut når tidevannet kommer inn.

mest lest